Walking Strategy i Bristol, maktmätning och BNP-fritt på Talmannens vårmiddag

Dagen har spenderats med att skriva på debattartikel om kärnkraftsdebatten. Artikeln blev dock dubbelt så lång som planerat…(det är inte lätt när det finns för många bra argument) så morgondagens tågresa får ägnas åt att klippa isär den till två.

På eftermiddagen planerade jag och Olle Svahn som är projektledare för väldigt coola Mod att Mäta det pass som jag skall medverka på under deras konferens den 15 april (hett tips). Mod att mäta är en maktmätning som genomförs under årsmöten för att utvärdera makt och normer i en viss organisation. Resultatet blir sedan en utgångspunkt för förändring. En maktmätning genomfördes under Grön Ungdoms Riksårsmöte i år och resultatet sammanställs just nu. Som organisation med antidiskriminering som ett av de viktigaste kärnvärdena skall vi ligga i framkant själva. Att alla får komma till sin rätt är också ovärderligt när det gäller att skapa förutsättningar där alla kan bidra (precis som i samhället i övrigt). Ser därför mycket fram emot att få resultatet och svart på vitt vad vi behöver arbeta mer med samt hur.

Därefter var jag på ett seminarium om Peak Oil som MP och klimatmagasinet Effekt anordnade på Kulturhuset.

Kjell Aleklätt, Uppsalabaserad forskare som är världsledande på området menade att om världens politiker förstått hur lite olja som finns skulle de ställa om till förnyelsebart med eller utan klimathot.

Håkan Johansson från Trafikverket presenterade deras förslag på hur transportsektorn kan effektiviseras men gav ändå en dyster bild av hur trafiksatsningarna fortfarande sker nästan uteslutande på bilar och att politiska direktiv saknas för att det skall ändras.

Coolast var Simone Osborne som presenterade hur Bristol jobbar med en bottom-up approach för att hantera Peak Oil. Här finns fördubblad cyklism och en Walking Strategy är under utformning. Jag fyller år 11 maj. Jag önskar mig en sådan. Hela arbetet finns presenterat i Buildning a positive future for Bristol after Peak Oil.

Även Per Bolund deltog i slutpanelen och glänste som vanligt.

Därefter sprang jag tillbaka till Riksdagen och bytte om till Talmannens vårmiddag. Helst av allt hade jag velat gå i en korsett klädd med ”Atomkraft? Nej Tack!”-pins men saknade antalet pins som krävdes… I sann tillväxtkonstruktiv anda blev det ändå i en BNP-fri klänning. Då den är tillverkad i återbruksmaterial (var tidigare ett operasläp) och är hemmasydd räknas den i dagens Sverige inte som ett värdeskapande. Vill ändå påstå att den är av värde precis som mycket annat som idag inte räknas och fokuseras i tillräcklig utsträckning med dagens svenska välfärdsmått; livskvalitet, hälsa, känsla av säkerhet, framtidstro osv. Vore värt att till senast 2012 säkra att Sveriges utveckling utvärderas med en rad olika välfärdsmått för att ge en bättre bild av hur Sveriges värdeskapande egentligen ser ut i en mer heltäckande mening än ekonomisk tillväxt.

Maria Wetterstrand håller tacktalet och får applåder redan innan skålen. När händer det liksom?

Alex Schulman i Riksdagskammaren.

Made in 100 % GDP-free recycled materials by mum.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s