Kongresstal – Grön ekonomi

Nu ligger mitt och Björns språkrörstal uppe på SVT Play.

Språkrörstal Rebecka Carlsson

Miljöpartiets kongress 2011

Det är en obeskrivlig känsla att få stå framför er, 1000 gröna som kämpar så hårt för en bättre värld och som varit med och möjliggjort denna historiska era av uppsving för grön politik i den tid då vi behöver den som allra mest.

Och det är obeskrivligt. Att bakom mig står 4000 medlemmar i Grön Ungdom. För så många är vi nu efter att vi i höstas fördubblade vårt medlemsantal på bara några månader. När andra ungdomsförbund tappar fördubblar vi. Jag är stolt! Stolt och förväntansfull. Det bådar gott. Och just nu sliter vi som djur med dem resurser vi har för att bygga vår organisation snabbt nog för att alla skall kunna komma till sin rätt.

Tillsammans med gröna över hela världen surfar vi på en stor grön framgångsvåg, skapat av oss och för alla. Samtidigt vet vi att det mesta av arbetet kvarstår. Samtidigt vet vi att år 2050 kommer det runt oss stå nio, kanske tio miljarder människor på jorden och att dagens ekonomi saknar svar på hur vi skall kunna leva tillsammans.

Jag är 24 år. Exakt lika gammal som Brundtlandrapporten som etablerade begreppet hållbar utveckling; en utveckling där vi tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers. Och fast det borde vara en absolut självklarhet och en absolut rättighet att kunna leva väl utan att skada någon annan är det just det jag drömmer om. Jag drömmer om det på dagen, på kvällen och ibland högt som nu.

Jag drömmer, inte om det mindre dåliga, utan om det bra.

Och det är en sådan ekonomi jag vill ha. Inte en ekonomi som med politikens hjälp blir mindre dålig utan helt bra. Grön ekonomi.

Globalt händer här massor.

I veckan möttes 20 nobelpristagare och ledare från hela världen i Stockholm för att formulera sitt gemensamma budskap till världen. Det blev; skapa en grön ekonomi – bortom BNP – inom naturens ramar – en ekonomi som räknar allt som räknas.

Det är också grön ekonomi som nästa års viktigaste FN-toppmöte Rio+20 helt och hållet kommer att handla om.

Och forskare över hela världen jobbar redan intensivt med att ta fram rättvisande mått för genuin välfärd.

Sarkozy lät ta fram fler indikatorer för Frankrikes utveckling för flera år sedan.

EU-kommissionen släppte nyss rapporten ”bortom BNP” och kräver därefter in information om EU-länders utveckling i 15 indikatorer jämte BNP.

Cameron vill att Storbritannien tar efter Bhutan och börja jobba mot lycka som överordnat mål.

Globalt händer det massor. Vi skall ta det till Sverige.

Vi skall skapa en ny, smart och attraktiv ekonomi.

Vi skall räkna allt som räknas. Förutom BNP skall vi ha ett helt gäng indikatorer som ger en rättvisande bild och som hjälper oss att både sätta och uppfylla det vi faktiskt vill skapa. Naturkapitalet och ekosystemtjänster skall häri slutligen ges sin rättmätiga plats.

Framtida svenska företag skall vara genuint värdeskapande och aldrig kontraproduktivt förgörande av det som betyder lika mycket eller ännu mer än finanser. För det behövs en ny, grön, smart företagspolitik inklusive en aktiebolagslag för breddad målparagraf, med andra ord att företag skall kunna sträva efter mer än bara ekonomisk vinst.

Sist men inte minst skall vi modernisera utbildningssystemet. Skolan skall rusta oss med samma rättigheter och möjligheter att ta oss an framtidens utmaningar och möjligheter – dem vi många gånger inte ens vet vilka de är än. För det behöver vi självkänsla och självförtroende, kreativitet, innovationsförmåga, hjälp att hitta vad som är meningen med just våra liv men också djup förståelse för hur allting hänger samman.

Jag säger inte det här för att måla upp någon slags naiv drömbild som det känns mysigt att sträva mot. Jag säger det för att jag menar det.

En del kommer att säga att vi är naiva – men faktum är att visioner många gånger är det mest realistiska av allt.

För en dryg månad sedan åkte Björn och jag på ett utbyte med unga egyptiska politiker. Sedan februari har det bildats 40 nya partier. Med 6 månader till val saknar de partiprogram, pengar och helt och hållet partierfarenhet, men de delar en stolthet, en övertygelse och en glädje jag sällan mött.

På fredagen stod 1 500 000 på Tahrirtorget. Den natt satt jag vaken med min nyfunne vän Ahmed och lyssnade till hans berättelse. Han hade arbetat i motvind sedan 2003 för att Mubarak skulle störtas, varit med och genomfört revolutionen i Tunisien, sedan varit en av nyckelpersonerna i den egyptiska revolutionen och jobbar parallellt med att bilda ett hållbar utvecklingsparti och med att bygga så kallade disconnected communities, samhällen på den tidigare obebodda landsbygden 100 % energisäkrade med förnyelsebar och lokalt producerad el.

Klockan närmade sig sex på morgonen när han plötsligt stannade upp, lutade han sig tillbaka i fåtöljen, tittade på mig, fick ett märkligt uttryck och sade:

Kan du förstå att i 30 år var vi bara 18 dagar från frihet? Tänk om vi vågat tro att det var möjligt tidigare?

Vad är möjligt här i Sverige på 18 dagar om vi bara bestämmer oss. Vi som har alla förutsättningar i världen?

Realistiska mål är inte de mål som är små. Realistiska mål är dem det är värt att göra revolution för. Och vi skall återinföra visionerna och allt det som verkligen räknas i svensk politik och i den svenska ekonomin.

Det är realistiskt.

Tack för ert slit!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kongresstal – Grön ekonomi

  1. Ping: Exklusivt! 20 minuter på Tahrirtorget med mig, Björn och Michel Mounier | Rebecka Carlsson

  2. Ping: Min att göra-lista för hösten – nästan för bra för att vara sann | Rebecka Carlsson

  3. Ping: Carpe internet – vi är framme i Kairo! | Rebecka Carlsson

  4. Ping: Egyptiska revolutionen 1 år! | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s