På tåget till Cradle to Cradle-rörelsen i Holland

Sitter på tåget mot Holland för att tillsammans med företagsledare, kommunföreträdare och forskare från hela landet delta i en studieresa om Cradle to Cradle-rörelsens framsteg där.

Cradle to Cradle (C2C) är en designrörelse utvecklat av kemiprofessorn Michael Braungart och arkitekten William McDonough. De beskriver konceptet i sin bok Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002). Cradle to Cradle använder naturens egna processer som modell för mänsklig produktion och grundar sig på tre principer:

1. Avfall = näring

2. Solen som energikälla

3. Främja mångfald

Enligt Cradle to Cradle kan alla material genom rätt grunddesign bli näring antingen åt mikroorganismer eller industriella processer. Därigenom eliminerar man avfall som koncept – tidigare avfall blir till antingen näring åt jorden eller nya värdefulla råvaror åt industrin. I förlängningen står Cradle to Cradle för en ny, cirkulär ekonomi där material – precis som i naturen aldrig förstörs eller ackumuleras och där tillväxt, produktion och konsumtion faktiskt vore av godo.

Cirkulär ekonomi handlar därmed om att byta tankesätt från att försöka göra saker och ting mindre dåliga till att göra dem helt bra. Ett sådant tankesätt är inte bara en förutsättning för att göra den gröna omställningen tillräckligt snabbt utan har också mycket stor potential att leda till en kreativ revolution i ett land med allt det medför för näringsliv och samhälle.

Införandet av Cradle to Cradle-design har onekligen kommit längst i Holland, där multinationella storföretag såväl som mindre företag satsar stort på optimering och innovation enligt Cradle to Cradle:s designprotokoll. Även på kommunal nivå arbetar man med stadsplanering och arkitektur enligt Cradle to Cradle.

Jag deltar i studieresan för att både lära mig konceptet i grunden, ta del av de framgångshistorier som kommit allra längst och knyta viktiga kontakter för det fortsatta arbetet med att ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi. Om svenska politiker tar för vana att titta även utanför Sveriges gränser mot riktigt kaxiga lösningar, lyssna in vad som gjorde dem framgångsrika och ta fram innovativ politik som får framgångshistorierna att skala upp till både storlek och antal kan omställningen ske mycket snabbare och Sverige bli pionjär.

Förutsatt att jag lyckas fixa uppkoppling kommer jag att göra mitt bästa för att hålla er uppdaterade under resan.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s