Hoppet om bättre värld kan ingen terrorist spränga bort eller skjuta ner

Grön Ungdom sörjer med hela Norge efter gårdagens terrordåd. De omkomnas liv finns inte längre kvar, men det de trodde på och kämpade för kommer att leva kvar hos oss som har livet i behåll.

Du känner säkert redan till vad som har skett. Minst sju döda när en stor sprängladdning exploderade utanför regeringsbyggnaderna i centrala Oslo. En obegriplig och fasansfull massaker på ett sommarläger med AUF (SSU:s motsvarighet i Norge) på Utöya. En 32-årig terrorist med högerextrema och antimuslimska åsikter.

I Norge är det naturligtvis arbetet med att ta hand om de kroppsliga och mentala såren som är viktigast nu. Den uppgiften kommer att ta tid, och aldrig riktigt bli klar.

Om vi anstränger oss och tänker framåt måste vi naturligtvis göra allt för att något liknande inte ska hända igen; i Norge, Sverige eller någon annan stans. Vi måste ta alla former av våldsbejakande extremism på allvar och bekämpa det. Vi måste skapa ett samhälle där alla känner sig delaktiga och har en plats, så att individers frustration inte växer till ett hat mot samhället. Hoten mot demokratin och öppenheten bör vi bekämpa genom just demokrati och öppenhet. Vi vill citera Norges statsminster Jens Stoltenberg som har gjort en strålande insats det senaste dygnet:

Svaret på vold er enda mer demokrati, enda mer åpenhet, men aldri naivitet.

Det inträffar ständigt fruktansvärda händelser runt om i världen. Inför det som händer långt borta och det är lätt att stänga av sina känslor och bli avtrubbad. Trots att dessa händelser är lika hemska som det som händer nära är nog denna avtrubbning ibland nödvändig för att vi alls ska fungera som människor. Men när det fruktansvärda och otänkbara inträffar så nära, hos grannen, drabbar det oss med all kraft.

Grön Ungdom Väst har just nu ett politiskt sommarläger. Hela politikersverige hade för bara ett par veckor sedan ett sorts sommarläger i Almedalen på Gotland. Det kunde ha varit vi, det kunde ha varit du eller jag. Det rapporteras om 85 mördade på Utöya. 85 unga med livet framför sig som hade åkt på läger för att träffa sina vänner, njuta av sommaren och steg för steg förbättra världen – precis det som vi brukar göra i Grön Ungdom.

Låt oss hedra de omkomna genom att bli fler som kämpar för en bättre värld! Deras liv finns inte längre kvar, men det de trodde på och kämpade för kommer att leva kvar hos oss som har livet i behåll. Hoppet om bättre värld kan ingen terrorist spränga bort eller skjuta ner.

Grön Ungdom

genom språkrören Björn Lindgren och Rebecka Carlsson

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s