Att rösta på låtsas

Vår officiella valfilm.

Vår väldigt inofficiella valfilm.

Idag är det Grön Ungdoms dag i Att Rösta På Låtsas-kampanjen! Kampanjen själv beskriver sig så här:

”Idag utsätts barn och unga för en mängd olika låtsasval. Det är allt från elevråd som inte får tycka till om något annat än färgen på skåpen, till val där resultatet endast blir statistik på någon vuxens skrivbord.

Att Rösta På Låtsas är som att cykla till skolan på träningscykel. Du gör en massa jobb, men du kommer aldrig fram till något.

Att Rösta På Låtsas är onödigt, ologiskt och framförallt slöseri med ungas tankar, tid och insiker.

Att Rösta På Låtsas är också ett val som kampanjen Ung&Dum kommer att hålla i december där barn och ungas röster blir till viktiga politiska frågor. Val ska inte vara på låtsas, de ska vara på riktigt. Unga har rätt att få vara med och påverka.

Precis som alla stora val så har även detta val en valkampanj. Varje vardag under oktober släpps minst ett klipp med olika personer, organisationer och föreningar som stödjer kampanjen.”

Idag är det Grön Ungdoms dag och vi är stolta anhängare av kampanjen. Vi vill få bort alla former av diskriminering och åldersdiskrimineringen är en av de förtryck som är allra mest utbrett idag. Det är också den form av förtryck som flest fortfarande inte ens ser som ett problem. Vi ser det idag som helt otänkbart att kvinnor inte skulle få rösta bara för att de är kvinnor men många tycker fortfarande att det är OK att vägra personer som är 17,5 år att rösta bara för att de inte fyllt 18. Det här kan MP och Grön Ungdom inte acceptera. Vi driver sedan en bra tid tillbaka sänkt rösträttsålder till 16 år. Det här är ingen lösning men ett viktigt första steg. Det är också oerhört viktigt att unga får vara med och besluta i alla forum vars beslut påverkar dem. Skoldemokrati t ex  blir därmed oerhört viktigt och Grön Ungdom och Miljöpartiet skulle åter öppna upp för möjligheten att inför lokal styrelse med elevmajoritet runt om i landet. Vår vision och vår slutdestination är ett Sverige där ingen diskrimineras, inte heller p.g.a. sin ålder och där ingen röstar på låtsas.

Gå in på http://www.ungochdum.se och läs mer om valet och alla andra delar i kampanjen!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att rösta på låtsas

  1. Ping: Vuxna som tar beslut ÅT barn och unga kan allvarligt skada vårt samhälle. | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s