Äktenskapsturist javisst!

Idag skriver jag och Erik Scheller från LUF i Upsala nya tidning (UNT) att vi vill att abortturismen bör följas av äktenskapsturismen.

Passar på att bjuda på en av mina absoluta favoritvalaffisher från förra Europaparlamentsvalet! 

Äktenskapsbåten till Sverige

Abortturismen till Sverige bör följas av äktenskapsturism, skriver Rebecka Carlsson och Erik Scheller.

Utanför vårt lands gränser – nära och långt borta – finns nationer som ännu inte tillåter alla vuxna människor att gifta sig med den de vill. Sverige var inte först med att ge homosexuella samma rätt som andra att ingå äktenskap, men vi kan vara stolta över att i dag ha nått längre än de flesta. Det räcker att åka 30 mil över Östersjön för att i Lettland och Litauen finna att där får varken partnerskap eller äktenskap ingås av den som älskar någon av sitt eget kön.

Sverige för och har fört en diplomatisk kamp för att förändra detta. Allas rätt till sin egen sexualitet fortsätter att vara prioriterat inom svensk utrikes- och utvecklingspolitik. Normer och värderingar förflyttas sakta. Vi gör nytta, men det går alltid för långsamt.

Men Sverige kan göra mer. I många länder kommer det att dröja länge innan lagstiftningen förändras. Men redan i dag kan vårt land bli en fristad. I dag slår vår äktenskapslagstiftning fast att par utan anknytning till Sverige enbart får gifta sig här om äktenskapet också godkänns i hemlandet. Så skulle det inte behöva vara.

Vi kan och ska beklaga att svenska äktenskap inte alltid erkänns utanför våra gränser, men även rättsverkan här och ceremonin i sig fyller ett värde. Om vi bara ville skulle vi kunna ge alla icke heterosexuella runt om i världen rätten att inför samma gud som de tillber hemma svära varandra evig trohet här i Sverige. Vi kan ge dem löften de löften de utväxlar mellan sig, vittnen till deras kärlek och minnen som finns kvar efter flygresan hem.

Ögonblicket för vigseln är känsloladdat och starkt nog. Det är mer värt än de följder som sker eller inte sker inom byråkrati och administration. Och det är enkelt – det räcker att i lagstiftningen slopa kravet på godkännande från hemlandet.

Snart fyra år efter att Sverige som enda land i Europa tillät abort utan prövning för utländska kvinnor kan vi ta nästa steg. Vi kan öppna upp vårt land för de som inte hemma åtnjuter samma rätt till sin sexualitet och kärlek som svenska medborgare.

Det skulle vara en reform utan kostnad och utan förlorare. Efter abortturismen bör äktenskapsturismen följa.

Rebecka Carlsson

språkrör Grön Ungdom

Erik Scheller

förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundet

UNT 4/11 2011

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s