Tahrir idag i ett nötskal a´la Cecilia Uddén

SR:s Cecilia Uddéns rapportering från Tahrirtorget idag är absolut förstklassig. Citerar den rakt av för jag kan inte säga det bättre själv. Rekommenderar dock också att ni klickar er in på länken och lyssnar.

Läget är verkligen dubbelt. När vi var här i april var Tahrir fyllt med alltifrån ultrakonservativa salafister till vänsterradikala intellektuella. Idag är kvinnorna mycket färre och skäggen många fler, även i förhållande till hur fördelningen är generellt på gatorna. Som feminist skär det i hjärtat och jag påminns återigen om hur demokrati förutsätter så mycket mer än bara rätten att delta i val. 

Tiotusentals demonstrerade mot militären i Kairo

”Tiotusentals människor samlades i dag på nytt på Tahrirtorget i Kairo, denna gång för att protestera mot militären som styrt Egypten sedan revolutionen. Demonstranternas krav var att militären slutar förhala överlämnandet av makten till ett civilt styre och att militären låter bli att lägga sig i när Egyptens nya konstitution utformas.

Men det var framförallt islamister som samlats på torget. Egyptens liberaler och socialdemokrater deltog inte i dag, många av dem är mer rädda för islamisterna än för militären.

– Gud är störst, ”allahu akbar”, lyder en talkör.

– Ner med militärrådet, ropar en annan grupp längre bort.

Här på Tahrirtorget konkurrerar olika islamister med varandra, brödraskapet från en scen, bokstavstrogna salafister med långa skägg från en annan. Och så på ett lastbilsflak en liten extremistgrupp med svarta flaggor och bilder på Osama Bin Laden.

Det här är inte det Tahrirtorg vi vande oss vid att se under våren. Då rådde en större mångfald, fler unga kvinnor utan sjal, fler vänsterintellektuella, färre skägg. Men Egyptens politiska verklighet domineras av islam och det väntas också visa sig i valet om 10 dagar.

Missnöjet med militären är utbrett. Militären som griper bloggare, som ställer civilpersoner inför rätta i militärdomstol, som inte vill ha någon parlamentarisk insyn i försvarsbudgeten och militären som tappade kontrollen för 40 dagar sedan när en fredlig koptisk demonstration slutade i massaker.

Och här på torget bland islamisterna finns också unga aktivister som kommit för att visa sitt stöd för den fängslade bloggaren Alaa Abdel Fatah. Men de etablerade sekulära partierna är inte här, de tvingas skamset medge att de litar mer på militären än på islamisterna.

Och nu när militären försöker begränsa parlamentets makt över den kommande konstitutionen för att bland annat utesluta risken att Egypten blir en islamistisk stat med sharialagstiftning, så är vissa av de sekulära i landet tacksamma.

Det muslimska brödraskapet, däremot, anser att militärrådet försöker lura folket och att det är Egyptens folkvalda som ska bestämma vem som författar en ny konstitution och ingen annan.”

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tahrir idag i ett nötskal a´la Cecilia Uddén

  1. Ping: Egyptiska revolutionen 1 år! | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s