Carl Bildt – Plocka upp telefonen, ring ett fredssamtal

Efter eftermiddagens nästan feststämning på Tahrirtorget hör jag nu från en takterrass 500 meter från Tahrir hur ropen och visslingarna hela tiden tilltar, hur skott avfyras och hur ambulanser tjuter…

Får nu sluta skriva för att telefonen ringer… Det är en av våra vänner som är därnere på torget. Han berättar om nya attacker och att han och några vänner lyckats ta sig därifrån för att köpa bättre gasmasker och ta sig tillbaka. Fler och fler ambulanser hörs nu när vi lagt på.

Då twittrar Carl Bildt ”20 people killed and more than 1.700 wounded in clashes in Cairo. The violence must stop, and dialogue pave the way for democracy”.

Ni som känner mig vet att det skall gå långt för att jag skall ta tid som jag skulle kunna lägga på att försöka presentera bättre lösningar till att klanka ner på någon annan, men nu står jag inte ut.

Fattar inte Carl Bildt bättre eller har han inte bemödat sig att göra annat än att copy-paste:a sin tweet från alla tidigare övergrepp på civilbefolkningar som skett i regionen de senaste åren? Militärpolisen har attackerat Tahrir när det varit så lite som 200 demonstranter där enligt SR:s Cecilia Uddén som höll på att råka riktigt illa ut när hon själv attackerades av militärpolis. Deras våld vet inga gränser, de har mejat ner civila med pansarvagnar mitt i fredagsbönen och mer och mer tyder på att de försöker skapa så mycket våld att valen inte skall kunna hållas.

I ett sådant här läge – vem skall prata med vem, Carl Bildt? De fredliga demonstranterna med militärpolisen och jämka sig lite så att militärpolisen får misshandla dem lite i alla fall i någon slags gyllene medelväg? Det speglar en helt förkastlig inställning att inte vara absolut tydlig med att militärpolisens övervåld inte får fortsätta och måste upphöra till varje pris.

Jag är rejält orolig för utvecklingen. Militärpolisen vill som sagt ha mer våld och skapar det också medan civilbefolkningen inte har något egentligt val än att kämpa emot. Annars kommer den revolution och demokratisering som de kämpat för på Tahrir sedan i Januari, och många i 30 år före dess, aldrig kunna fullföljas. Som jag bedömer situationen så är den enda vägen att det internationella samfundet går in och sätter tillräcklig press på militärpolisen att våldet upphör omedelbart.

Jag kräver att Sverige sätter hårt tryck på militärrådet och på det internationella samfundet att göra det ännu mer. Det finns en man som är ansvarig för det mer än någonting annat och det är du Carl Bildt. Vi kan rapportera nästan dygnets alla timmar och göra vårt yttersta utanför alla gränser vi egentligen har för att göra Sverige och dig medveten om vad som håller på att hända här men det är bara du som kan ringa samtalen, boka mötena och säkra att Sveriges utrikesminister tar sitt ansvar för att undvika en massaker och underlätta demokratiutveckling här.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Carl Bildt – Plocka upp telefonen, ring ett fredssamtal

  1. Ping: Egyptiska revolutionen 1 år! | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s