Fred är mycket mer än motsatsen till våld.

Just tillbaka från Tahrir. Fler människor än någonsin tidigare den här veckan och fler strömmar till hela tiden. Alla är där. Kvinnan i nikab och gasmask, mannen i skräddarsydd kostym och munskydd, barnet i palestinasjal och simglasögon. Samtidigt trappas också militärpolisvåldet upp allt mer och dödssiffran stiger hela tiden. 34 just nu och 1750+ skadade. Ambulans hörs oupphörligen och försöker ta sig igenom folkmassorna till de provisoriskt uppsatta militärsjukhusen.

Att regeringen försökte avgå igår men inte tilläts för militärrådet tillägnar få någon uppmärksamhet. Det är sjätte gången i år. Och regeringen har väldigt lite makt. Det är fältmarsalk Tantawi och militärrådet som måste avgå för att det skall bli någon skillnad. Om det är enigheten mycket stor. Men militärrådet har inga som helst planer på det. Istället är deras intention att få våldet att eskalera. På så sätt kan val inte hållas och de kan behålla sin makt. Om de tvingas avgå kommer de också i samma stund tvingas till domstol och då vet de vad som väntar.

Jag åt lunch med en vän/advokat/social entreprenör/affärsängel. Han bekräftade än en gång att det enda som skulle få folk att sluta demonstrera skulle vara om militärrådet avgick liksom andra nyckelpersoner från Mubaraks tid. Då skulle också Mubarak kunna ställas inför rätta vilket inte händer nu när många håller honom bakom ryggen.

Bland dem som tar sig tid att följa internationell media finns också en stor irritation över uttalanden från västerländska ledare, inte minst amerikanska. Deras budskap har varit att våldet måste få ett slut. Det är på inga sätt fel men ledare för länder som kallar sig demokratier måste stå upp för mer än ickevåld. För det räcker inte om våldet får ett slut. Fred är inte bara motsatsen till våld, det är mycket mer än så. Demokrati måste också få en början. Och det är det minsta att kräva av världens ledare att stå upp för. Sorgligt nog har Sveriges regering till vår vetskap fortfarande inte börjat ta sitt ansvar med att sätta press på militärrådet och heller inte tagit initiativ för att det internationella samfundet skall göra det. Vad är det som de väntar på?

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fred är mycket mer än motsatsen till våld.

  1. Ping: Egyptiska revolutionen 1 år! | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s