Videoblogg: Tahrir kvällen 22 nov 2011 – En hel stad i tårar kräver militärrådets avgång


Huvudet spränger från tårgasen. Hela Tahrir är fyllt med människor med munskydd, gasmask, simglasögon, skyddsglasögon och våra ögon sprayas och droppas på vägen in. Jag har aldrig sett så mycket folk i Tahrir och aldrig varit med om att tårgasen varit så utbredd. Redan på vår gata som leder ner till Tahrir började det sticka rejält i ögonen och halsen. De avfyrar inte tårgas direkt på Tahrir men i mängder på sidogatorna där sammandrabbningarna äger rum och alltså i sådana mängder att de tar sig ut på hela torget. Tårgasbehållare som avfyrats vittnar också om att det heller inte bara är vanlig tårgas det rör sig om utan även både tårgas som gick ut 1996 och ger mycket värre skador och gas med nervskadande medel. En tjejkompis som vi åt middag med nu ikväll och som hamnade mitt i de värsta sammandrabbningarna igår berättade om hur hon skakat i hela kroppen av ämnena och jag såg också många människor som kollapsade mitt på gatan vilket skulle tyda på att de fått i sig något sådant. Sådan gas används i krig och det är vad det här mer och mer håller på att utvecklas till.

Jag är rejält orolig inför natten efter att ha varit där. Det är som att människorna börjar släppa sina sista spärrar och fler och fler blir redo att göra vad som helst för att militärrådet och speciellt militärmarskalk Tantawi skall avgå. Än mer efter det tal han höll idag då han sa att presidentval skall hållas senast Juli 2012. Det finns helt enkelt inte på kartan att han skulle behålla makten så länge och han tog inte ens upp det stora antal människor som dödats och skadats. Många beskrev det som att de upplevde en deja vú av tidigare president Mubaraks sista tal.

Man spritas med medel i ögonen för att bättre kunna stå emot tårgasen. Trots att den ligger över hela torget är det packat och människor är beredda att stanna kvar till vilket pris som helst.

Ett av de provisoriskt uppsatta fältsjukhusen på Tahrir. Ambulanser som försökte ta sig igenom folkmassorna hördes hela tiden och medvetslösa människor kördes oupphörligen fram på mopeder. De allra värsta sammandrabbningarna sker i riktning mot utrikesministeriet och vi har också fått uppgifter om att det varit kaos vid det amerikanska universitetet. Situationen blir värre hela tiden och omvärlden, Sverige och Reinfeldt och Bildt i synnerhet vad gäller Sverige måste sätta press på militärrådet nu.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Videoblogg: Tahrir kvällen 22 nov 2011 – En hel stad i tårar kräver militärrådets avgång

  1. Ping: Egyptiska revolutionen 1 år! | Rebecka Carlsson

  2. Ping: I intervju i Second Opinion | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s