Jag och Björn i GP debatt: Egypten behöver konkret stöd

När diktaturers förtryck når världsnyheterna är det lätt att göra uttalanden om att utvecklingen är beklaglig. Men det demokratikämparna nu behöver är konkreta och långsiktiga insatser, skriver Björn Lindgren och Rebecka Carlsson, språkrör för Grön Ungdom

Detta skrivs från en takterass 500 meter från Tahrirtorget i Egypten. Härifrån kan vi tydligt höra smällarna när polisen avfyrar tårgas, gummikulor och skarpa skott mot demonstranterna. Ambulanssirener skriker och ibland ropar demonstranterna sina talkörer så högt att vi kan urskilja orden ända härifrån. Vi har stått på torget, sett medvetslösa skadade bäras förbi och andats tårgas av en sort som sedan länge är förbjuden i västvärlden på grund av dess skadliga effekter. De senaste siffrorna från Egyptiska hälsoministeriet talar om över 30 döda och 2000 skadade, men den siffran kommer garanterat stiga.

Den som tror att den egyptiska revolutionen var över i och med att diktatorn Husni Mubarak störtades har fel – revolutionen är långt ifrån över. Civila demonstranter och bloggare ställs till svars i stängda militärdomstolar, högt uppsatta personer från den gamla regimen sitter fortfarande kvar på sina positioner och vi har själva sett hur hårt regimen kontrollerar statlig media. Lagförslag om att politikerna och folket inte ska ha någon insyn i hur militären använder sina pengar visar tydligt att militärrådet inte vill lämna ifrån sig makten. Det är detta demonstrationerna handlar om. Det är otroligt viktigt att omvärlden, inklusive Sverige med utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen, sätter press på militärrådet att genomföra de demokratireformer de lovat.

Kommentarer räcker inte

I en intervju med Ekot (22/11) var Carl Bildt tack och lov tydlig i sin kritik mot militärrådet. Han sade bland annat att säkerhetsstyrkornas våldsamma konfrontationer med demonstranterna med alla rimliga mått inte är acceptabel. Uttalanden i svenska medier är ett bra första steg, men vad gör regeringen och Bildt för att sätta press direkt på militärrådet? Vad gör Bildt för att förmå EU att göra det? När diktaturers förtryck av sin befolkning når världens löpsedlar är det lätt att som utrikesminister göra uttalanden om att utvecklingen är beklaglig. Men det Sverige och världen behöver en utrikesminister som inte nöjer sig med att vara kommentator. Människor dör här på torget – vi måste snabbt gå från ord till handling!

I första hand är det utrikesministern själv som har ansvar att tydligt visa Sveriges insatser för att stötta demokrati- och frihetskämpar i Egypten och på andra håll i världen. Tyvärr ser vi att Bildt brister på den punkten, så därför presenterar vi nu några konkreta och långsiktiga förslag:

Stoppa vapenexporten!

Stoppa vapenexporten, i synnerhet till diktaturer som använder vapnen mot sin egen befolkning. Efter att ha upplevt våldet på Tahrirtorget är tanken outhärdlig att svenska vapen skulle kunna användas av diktatorer för att förtrycka sin egen befolkning. Hur kan regeringen med att inrätta en ny myndighet för att främja svensk vapenexport?

Höj demokratibiståndet. Regeringens nya satsning på att ge aktivister tillgång till internet utan statlig övervakning är ett utmärkt första steg. Nu behövs det fler satsningar, bland annat på att stärka civilsamhället och dess ideella organisationer. Tyvärr går regeringen går i motsatt riktning och sänker biståndet.

Sluta låna ut pengar till diktaturer som använder pengarna för sin egen lyxkonsumtion eller för att upprätthålla förtrycket mot sin egen befolkning. Samtidigt som pengarna riskerar att skada befolkningen, är det också folket som får stå för notan när skulderna ska återbetalas.

Vi åkte till Egypten för att visa svenska folket att revolutionen är långt ifrån över, och att omvärlden inklusive Sverige och Carl Bildt måste sätta press på militärrådet. Förutom omedelbara insatser mot Egyptens militärråd måste vi jobba långsiktigt genom att stoppa vapenexporten, höja biståndet och sluta låna ut pengar till förtryckande diktaturer.

Hur tar regeringen ansvar för att stötta Egyptens och världens demokratikämpar?

Björn Lindgren

Rebecka Carlsson

språkrör för Grön Ungdom på plats i Kairo

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jag och Björn i GP debatt: Egypten behöver konkret stöd

  1. Ping: Egyptiska revolutionen 1 år! | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s