Kom igen Lena

Kom just in på nätet i Durban för första gången och möts av det här. Det här gör mig fruktansvärt ledsen. Fattar för mitt liv inte varför hon gör det. Sverige och världen är i desperat behov av en svensk miljöminister med trovärdighet och tyngd. Att inte lägga fram nya åtaganden för Sverige nu inför förhandlingarna är väldigt, väldigt illa. Det här på det gör det inte bättre.

Svenska Dagbladet 25 november 2011 kl 20:45, uppdaterad: 26 november 2011 kl 09:48:

MÖTEN MOT BETALNING

Lobbyorganisationen European Energy Forum erbjuder olje-, kol och kärnkraftsföretag att mot betalning träffa politiker på hemliga middagar i Bryssel. Miljöminister Lena Ek (C) har verkat som gruppens vice ordförande.

För minst 7000 euro (68000 kronor) per år ser European Energy Forum, EFF, till att energiföretag, som Shell, Nord Stream och Vattenfall, får ”möjligheter att träffa nyckelpersoner” på slutna tillställningar. Det handlar om allt från besök på kolgruvor till förra veckans middagsdebatt med temat: ”Ny kärnkraft i EU – den finska vägen framåt”.

EEF har registrerat sig som lobbyorganisation men kallar sig ett forum för öppna diskussioner. Organisationen Corporate Europe Observatory, CEO, som granskar lobbyverksamhet inom EU beskriver EEF som en ubåt.

–En ubåt är något väldigt kraftfullt som befinner sig under ytan, som folk inte känner till. Det är en bra förklaring av hur organisationen fungerar, säger Vicky Cann på CEO.

Hon har nyligen skrivit en rapport som tar upp EEF som en av de mest inflytelserika lobbygrupperna, där sociala band knyts mellan politiker och industrins multinationella företag.

–Det handlar om ett intimt umgänge mellan politiker och industri. Vi är bekymrade över organisationens roll i att främja kärnkraft, säger Vicky Cann.

I sin roll som EU-parlamentariker har Sveriges nya miljöminister Lena Ek (C) varit vice ordförande i EEF. En roll som hon enligt organisationens hemsida fortfarande har kvar.

För att avsäga sig sitt medlemskap ska man enligt stadgarna bli utesluten av organisationen, avlida eller själv lämna in en formell ansökan om att gå ur. Detta har inte Lena Ek gjort.

–Nej, det har hon inte. Våra stadgar säger att hon måste av- säga sig uppdraget, säger Pascale Verheust på EEF:s kansli.

Hon tillägger att det finns ett krav på att de aktiva medlemmarna ska vara parlamentariker och att det i praktiken gör att Lena Ek inte längre är vice ordförande.

På informella middagar får de betalande företagen i EEF träffa politiker inom energisektorn, bland annat från utskottet ITRE för industri, forskning och energi som Lena Ek tidigare satt i.

I samma utskott sitter den socialdemokratiska parlamentarikern Marita Ulvskog. Hon har själv tackat nej till att bli medlem i EEF och liknande organisa- tioner.

–Det är väljarna som är ens uppdragsgivare och det är viktigt att markera och i formell mening stå fri från olika intressen.

Hon vill inte kommentera Lena Eks engagemang, men säger att hon av integritetsskäl inte är med i liknande organisationer.

–Jag tycker inte att det är ett bra sätt att hålla sig ren i sådana här lägen. Ingen ska behöva misstänka något.

Frågan om statsråd och jäv har kommit upp till ytan i samband med kritiken mot utrikesminister Carl Bildts (M) tidigare engagemang i Lundin Petroleum. Experter som SvD har talat med menar att paragrafen i regeringsformen är luddig. Vad ett statsråd får eller inte får göra handlar inte så mycket om juridik som om politik och förtroende.

–Bedömning görs från fall till fall. Det finns inte riktigt någon objektiv grund, säger Magnus Isberg, tidigare kanslichef på konstitutionsutskottet.

Han säger att det i första hand är statsrådet själv som ska bedöma om det finns jävsituationer, i andra hand är det upp till statsministern. Sedan kan det bli en fråga för konstitutionsutskottet, KU.

Fredrik Sterzel, professor emiritus i konstitutionell rätt, tycker att öppenhet är det viktigaste.

–Att man står kvar som vice ordförande i en lobbyorganisation kan tumma på förtroendet. Det viktigaste är att väljarna känner till det. Så snart man nått ämbetet kan man ju vidta åtgärder som gynnar organisationen.

Carl Schlyter, ledamot i EU-parlamentet för Miljöpartiet, är kritisk till EEF, som han säger domineras av de starkaste energiföre- tagen inom fossila bränslen.

–Det är helt klart en industrifinansierad verksamhet. Syftet är inte att ha en öppen diskussion om Europas framtida energiförsörjning. De vill påverka, säger han.

–Lena Ek borde ha varit tydlig med att se till att avsluta medlemskapet innan hon åkte.

Miljöminister Lena Ek vill inte svara på SvD:s frågor utan hän- visar till sin pressekreterare Erik Bratthall:

–Hon var med i sin roll som europaparlamentariker. Hon har givetvis inte haft någon kontakt med föreningen efter att hon blev minister. Hon trodde att uppdragen upphörde när hon slutade som parlamentariker. Krävs det ett formellt utträde ska hon givetvis göra det.

LÄS MER: Lena Ek: ”Försöker leva som jag lär”

LÄS MER: Lundin aktiva i Etiopien under Bildts tid

LÄS MER: Arkelsten skriver om Shell 13 gånger i sin blogg

JOSEFIN PEHRSON josefin.pehrson@svd.se

HANNES DELLING 08-13 52 35 hannes.delling@svd.se

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s