Good News-kalendern lucka 5:

Good News-kalendern är min alldeles egna adventskalender. En bortförklaring för att frossa i en rejält inspirerande lösning/genombrott/pionjär per dag – hela vägen fram till jul! Klicka på lucka 5 så kommer du direkt till dagens överraskning som är en väldigt speciell film:

Lucka 5 – Presidenten som sammankallar sin regering under vatten och skall göra sitt land klimatneutralt till 2020

Mohamed Nasheed på klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn för exakt två år sedan.

På klimattoppmötet i Köpenhamn fanns två presidenter med rockstjärnestatus – USA:s president Barack Obama och Maldivernas president Mohamed Nasheed. Förutom att varit en viktig ledare i att bygga upp hela det momentum som fanns inför klimatförhandlingarna då för precis två år sedan visade han också mer ledarskap än något annat land i förhandlingarna. När de rika länderna med ett stort historiskt ansvar bråkade om huruvida utsläppen skulle minska med 20 eller 30 % som i EU:s fall eller om några som helst åtgärder skulle vidtas som i USA:s räckte Nasheed upp handen och gjorde det klart att Maldiverna skall vara 100 % klimatneutralt till 2020. Dessa 100 % skall bli möjligt genom en kombination av utsläppsminskningar inom landet och utanför.

Sverige pratar väldigt mycket om att vi är ledare i klimatförhandlingarna men har hittills inte lett. Istället fortsätter Sverige att rättfärdiga våra utsläppsökningar med att andra länder är lika eller ännu sämre. Detta är uppenbarligen inte sant och heller inte ett argument att basera ansvarsfull politik på.

Ända sedan 1992 skall klimatförhandlingarna vara baserad på vad som kallas för ”a common but differentiated responsibility”. Det betyder att klimatförändringarna måste lösas gemensamt av alla men att de som har ett större ansvar för de utsläpp som orsakat klimatförändringarna och har mer ekonomiska medel att skjuta till för att lösa klimatkrisen har ett ännu större ansvar.

Erkända Stockholm Environment Institute (SEI) räknade på vad det egentligen betyder för respektive land. Måttet heter Greenhouse Development Rights (GDR) och räknar alltså ihop historiska utsläpp med BNP. Enligt GDR skall Sverige minska sina utsläpp med 122 % till 2020 varav minst 41 % skall ske inom Sveriges gränser och resten 81 % kan ske inom eller utanför. Detta är att jämför med den svenska regeringens nuvarande ambition som bara ligger på 27 % inom Sverige och 13 % till inom eller utanför. I enlighet med vilken forskning eller vilka bärande rättviseprinciper som de målen fastställts vet ingen. Till detta bör tilläggas att 122 % är baserad på utsläppsökningar om max 2 grader medan det sedan dess framkommit att temperaturökningen behöver säkras till max 1,5 grader för att oåterkalleliga konsekvenser skall kunna undvikas. 122 % är alltså ett egentligt minimum. Maldiverna å andra sidan har så små historiska utsläpp att de avrundas ner till noll i GDR och har ett BNP på bara en sjundedel av Sveriges kan uppenbarligen visa mycket mer ledarskap än så.

Bilden är tagen på klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn.

Jag frågade  Sveriges förra miljöministern Andreas Carlgren förra året i Cancún, Mexiko hur han trodde att det skulle påverka förhandlingarna om Sverige började argumentera utifrån vad vi bedömer är rättmätigt att vi gör, oavsett vad andra gör/inte gör, och flyttade fram positionerna till 122 %. Han sa att han trodde att det i grunden skulle kunna vrida diskussionerna i klimatförhandlingarna men ville ändå inte agera på det då han menade att det var ”imponerande” och inte ”inspirerande”.

Istället fortsätter Sverige att spä på det moment 22 som ligger över hela klimatförhandlingarna där ingen går före före alla andra gått före först – en sannolikhet som är högst osannolik. Samtidigt kämpar östater som Maldiverna för sin fortsatta existens. Jag träffade Nasheed 2009 på Kulturhuset i Stockholm. Han sa att jag kunde få en strandtomt i hans land och bygga mig ett hus så att jag kunde känna hur det känns när det sjunker…

Sverige skulle kunna bryta moment 22 och skapa ett moment 122 genom att bli det första industrialiserade land att basera utsläppsminskningarna på vad som är rättmätigt. Det skulle på riktigt skaka om förhandlingarna och öppna upp för ett helt nytt mind-set och en ny chans att att rädda klimatet. Fler östater som Costa Rica har anslutit sig till Maldivernas imponerande ledarskap. Idag kom Lena Ek hit till förhandlingarna. Tänk om…

Fler filmer med Mohamed Nasheed:

President Nasheed-”We Refuse To Be Quiet” On Climate Change

Small Islands, Big Impact – featuring President Mohamed Nasheed of the Maldives

Och många många till finns på Youtube om du söker runt!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s