Déjà vu de luxe på högnivåsegmentets öppnade

Jag skulle ha rapporterat som en tok från öppnandet av högnivåsegmentet dit jag och Misja lyckats få några av de allra sista åtråvärda biljetterna men tyvärr laggade nätet ännu värre än klimatförhandlingarna och jag blev strandad där på läktaren. Om du vill kan du se vad FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, FN:s klimatkommissions Christina Figueres, EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard och ett gäng presidenter och premiärministrar sa ändå. Här hittar du nämligen alla talen på on-demand!

Jag rekommenderar särskilt Connie Hedegaard och Naurus president sprent Dabwidos tal. (Även om det så klart kan vara roligt att se personer som Ban Ki-Moon eller Monacos prins Albert bara för att…)

För er som följt tidigare års klimatförhandlingar tror jag att ni kommer att uppleva samma Déjà vu som jag. För samtidigt som klimatförändringarna bara blir värre och värre, som forskningen visar att vad vi tidigare trodde skulle skydda oss mot oåterkalleliga konsekvenser nu visar sig vara tillräckligt för att riskera att sänka hela stater i havet och som stater som Sverige minskar sina insatser för klimatet så copy-paste:as i princip talen år efter år.

Anledningen är enkel: de flesta länder med nämnvärt stora utsläpp har inget nytt att komma med nu än för flera år sedan. Det är slående hur Connie Hedegaard är lika engagerande som i Köpenhamn för precis två år sedan men fortfarande inte har mandat att lägga något nytt på bordet: 30 % minskning för EU till 2020 MEN bara om andra gör motsvarande (vilket vi vet lika väl nu som då inte kommer att ske med USA:s nuvarande politiska läge.)

Det är helt oacceptabelt att länder vars konsumtion riskerar att sänka andra länder i havet inte har mer att komma med 15 år efter att Kyotoprotokollet undertecknades. Imorgon talar Lena Ek. Då måste hon försvara Kyotoprotokollet. Självklart är det inte tillräckligt för att rädda klimatet men hon måste hålla ett brandtal för det enda legalt bindande avtal för klimatet som funnits hittills. Misslyckas Ek och de andra på högnivåsegmentet under de kommande dagarna kommer ett antal länders hela framtid helt och hållet hänga på frivilliga insatser.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s