Good News-kalendern lucka 8:

Good News-kalendern är min alldeles egna adventskalender. En bortförklaring för att frossa i en rejält inspirerande lösning/genombrott/pionjär per dag – hela vägen fram till jul!

Lucka 8 – Familjen Elevall – Den mest inspirerande familjen jag vet!

Ja, det är helt enkelt så det är: familjen Elevall inspirerar mig mer än någon annan familj och varje initiativ de tar är mer inspirerande och ännu viktigare än det förra. Men vi börjar med vilka de är. Så här beskriver de sig själva:

”Vi är en pusselfamilj (två vuxna + två barn) som de senaste 5 åren arbetat med klimat- och hållbarhetsfrågan på heltid. När vi 2007 fick vår gemensamma son Amatheus ställde vi oss frågan om vi skulle ta ett ”vanligt” jobb bara för att få pengar och mat på bordet idag, eller om vi faktiskt skulle försöka göra skillnad för barnens framtid. Med Al Gores film ”En obekväm sanning” som underlag blev valet enkelt; Vi satsade allt på att påverka, inspirera och förändra! Men lika mycket som det var för våra barn, människorna, djur och natur på den här planetens skull så var det också för vår egen skull. Vi insåg att om vi inte levde efter våra värderingar, nu när vi kände till faktan om klimatförändringarna och vad som väntade oss om vi inte gjorde något åt det, skulle vi själva gå under rent moraliskt.

Sedan dess har vi varit på en fantastisk resa. Vi har gjort några kraschlandningar, men alltid, med hjälp av engagemangets skull, lyckats resa oss upp igen och fortsatt. Trots alla larmrapporter och att det emellanåt ser mörkt ut, så är vi fortfarande övertygade om att det går att förändra världen. Kanske tror vi på det extra mycket då vi i vårt arbete varje dag kommer i kontakt med människor som gör det.”

Den 1:a september 2010 kom de ut med sitt första nummer av magasinet Heroes of Today, vilken de tryckte i en upplaga på 20 000 exemplar. De stod för alla produktionskostnader själva, satsade allt de ägde och hade och tryckte magasinet på kredit, med fokus på att skapa en inspirerande tidning som på ett annorlunda sätt skulle få unga människor intresserade av hållbar utveckling och socialt entreprenörskap. Drygt ett år senare har de sålt och spridit nästan alla dessa tidningar till framförallt gymnasium och högskolor, men även föreningar, organisationer, privatpersoner och företag.

Nu jobbar de på att försöka göra nya nummer av magasinet, och få ut dessa till Sveriges alla gymnasieskolor, tillsammans med en handledning och material för att underlätta för lärare att lära ut hållbar utveckling. I doktorsavhandlingen ”Utbildning för hållbar utveckling ur ett lärarperspektiv” av Carola Borg på Karlstads universitet visas det nämligen att 70 % av Sveriges gymnasielärare önskar utbildning i hållbar utveckling, och i hennes studie att 56 % av gymnasielärarna anser att de har svårt att föra in hållbar utveckling i sin undervisning. I studien pekar hon på att detta bl.a. är på grund av att de saknar nödvändiga ämneskunskaper, inspirerande exempel och tid.

”Vi vill göra det enkelt för gymnasielärare att lära sig mer och skapa intresse och engagemang runt frågor om hållbarhet och socialt entreprenörskap – och samtidigt minska deras egen arbetsbelastning. Vår vision är att få unga människor i Sverige att tro på sig själva och sina idéer, att de har förmågan att förverkliga dem och att de genom detta kan påverka och förändra världen de lever i.”

Parallellt med detta har de nyligen dragit igång konceptet Veckans hjälte, där de varje vecka lyfter fram någon som visar att en person kan göra skillnad för en mer hållbar värld.

De driver också projektet filmenhome.se där de underlättar för människor att arrangera egna visningar av filmen HOME. Förra året lyckades de övertala Universal Pictures, som köpte rättigheterna för HOME i Sverige, att följa grundidén med filmen, vilket ger oss alla i Sverige tillåtelse att visa filmen gratis för publik. Att ”ge bort” visningsrätten på detta sätt har aldrig gjorts på ett liknande sätt i Sverige. Detta har hittills resulterat i hundratals gratisvisningar av filmen i Sverige.

Läs mer om deras projekt, samt läs magasinet gratis, på www.heroesoftoday.se

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s