Livebloggar direkt från slutförhandlingarna på COP17

Sitter i slutförhandlingarna på klimattoppmötet COP17. Nu är det oliiiiidligt spännande. Det är slagsmål om strömkontakterna och nätet men jag tänker att jag liveuppdaterar här och i mitt kommentarsfält på facebook under hela kvällen och natten när jag har möjlighet och kommentera ni också direkt i kommentarsfältet om vad ni undrar över så tar vi oss igenom det tillsammans! Nu kör vi!

På twitter:

#cop17 #cop17se och Supermiljöbloggen livebloggar också på: http://www.supermiljobloggen.se/2011/12/liverapportering-fran-durban.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=supermiljoblogg

– Suset som går genom alla delegater när skärmarna plötsligt är täckta med COP17-loggan upp och ner.

Fråga från Mattias: Är den nye miljöministern bättre än Carlgren?

Mitt svar: Svårt att säga än. Sverige har inte bättre positioner nu än då. Faktum är att vi egentligen inte lägger något nytt på bordet nu jämfört med i Köpehamn vilket är helt oacceptabelt.

Fråga från Magnus: Vet du om man kan följa tv-sändning/livestream någonstans?

Mitt svar: Ja, gå in påwww.unfccc.org och klicka på live-streamen. På samma sida finns också allt on-demand.

– På twitter: #cop17se Nu Sverige: Vi har tänkt om och skall självklart utgå från klimaträttvisa (GDR) och minska våra utsläpp med 122 % till 2020. (Inte riktigt…men åh, vad vackert det hade varit!)

– Än så länge bara återrapportering från undergrupperna SBI och SBSTA. Ordföranden och alla chefsförhandlare och ministrar är inte på förhandlingarna. De sitter i smårum och gör upp. Omöjligt att följa.

– På twitter: ”Canada wins the Colossal Fossil award at #COP17.” Kanada har varit fullkomligt usla i år. De ökar sina utsläpp hela tiden, bryter mot Kyotoprotokollet som ju redan är oerhört svagt och hotar utvecklingsländer liksom USA, Storbritannien m.fl. att dra in biståndet om de slutar driva att utsläppsminskningar skall vara legalt bindande. CAN International delar ut fossil of the day varje dag. På www.climatenetwork.org/ kan du klicka in för att se alla prisutdelningar hittills och Kanada ligger väldigt bra till…

– Stundens fundering: Här sitter tusentals personer bakom en massa skyltar…Ozone secretariiat, Palestine, UNFCCC President, Children and Youth, Sudan… Men vem sjutton företräder klimatet?

– Nu går de igenom datum för kommande sessioner. Näst COP skall vara i Qatar. Är dock väldigt mycket mer intresserad av vad vi åstadkommer på det här mötet just nu än var nästa möte skall vara…

– Jaha, nu var mötet pausat igen….Oklart till när.

– WHAT THE FUCK! Nu har de blockat webbsidan till the rights of nature! Vad vill de? Och kom ihåg att det var när Mubarak klippte nätet i Egypten som folk blev förbannade nog att göra revolution!

– Rykten säger att senaste förhandlingstexterna av Kyotoprotokollet inte ser bra ut. Någon som vet något mer?

– Kritiskt läge nu. På twitter verkar det som att text om gröna fonden är igenom men att det i övrigt inte alls är bra, att förhandlarna gått på middag och att en kollaps inte är otrolig. Gällande tidsspannen verkar det heller inte vara bra i dagsläget. 2020 verkar vara målsättning för ett nytt bindande avtal. Det är helt oacceptabelt. Vi behöver ett nytt avtal nu, absolut inte senare än 2015. Utsläppen behöver peaka 2015.

– Afrikanska chefsförhandlaren Mpanu Mpanu lär just ha sagt i korridoren att de skriver på en ny text.

– Följ uppdateringarna på twitter! #cop17 för alla tweets och #cop17se för tweets på svenska.

– Här samlade jag en massa bra länkar kopplat till COP17 i början av mötet. Använd dem gärna nu för att guidas genom förhandlingsnatten. https://rebeckacarlsson.wordpress.com/2011/11/29/17-genvagar-till-cop17/

– Och en sammanfattning av vad COP17 behöver resultera i: https://rebeckacarlsson.wordpress.com/2011/11/10/allt-du-behover-veta-infor-fns-klimattoppmote-i-durban/

– Förhandlarna är på väg tillbaka till de informella förhandlingssalarna. En ny text har kommit som skall vara lite vassare än den förra som var förskräckligt svag. I den dödade man i praktiken Kyoto genom att säga att de av Annex 1-länderna (de med stora historiska utsläpp och som skall göra utsläppsminskningar) som har lust att genomföra utsläppsminskningar själva skulle rapportera in senast i maj 2012 till UNFCCC (FN:s klimatkommission) hur mycket de ville minska med.

– USA och Kanada vill inte ha nytt avtal på plats förrän till 2020. De tycker att de har tillräckligt med åtaganden genom Köpenhamnsackordet tills dess. Vet inte om de kommer ihåg att Köpenhamnsackordet är ett excelark där man själv kan fylla i sina utsläppsminskningar om man har lust och att utsläppen behöver peaka 2015….

Björn: Coolt sätt att liverapportera!

– Tack Björn! Kom på det nu! Vi får utvärdera efteråt men det känns extra bra om folk kommer in och ställer frågor!

Alice: Kan man göra någon slags bedömning på hur prioriterat de olika länderna tycker att frågorna är?

Jättebra fråga Alice och ja, det kan man! Länderna förhandlar i olika grupper. EU, G77+Kina som är en stor grupp fattiga länder, AOSIS och SIDS som är ö-stater, Afrikanska gruppen och Umbrella Group som är lite av en övrigtgrupp med bl.a. Kanada, Australien, Norge m.fl. Afrikanska gruppen, G77+Kina och ö-staterna kämpar för sina liv, USA, Kanada och Ryssland har kommit med uttalanden om att de tycker att vi kanske inte behöver minska våra utsläpp alls och t.ex. Nya Zeeland har också varit väldigt bakåtsträvande tillsammans med bl.a. Japan. EU är någonstans i mitten. De vill få ett avtal på plats men har samtidigt alldeles för litet mandat för att lägga de utsläppsminskningar på bordet som behövs. Enligt vetenskapen behöver de minska sina utsläpp med minst 40 % till 2020 men i dagsläget går EU bara med på 20 % och 30 % om andra gör motsvarande (men som de själva vet att USA, Kanada osv. inte kommer att gå med på.)

Alice: Jag blir så provocerad… Följer med spänning! Kämpa på.

– Tack så jättemycket! Det som är viktigt att komma ihåg är att vad länderna lägger på bordet här är den klimatpolitik de för på hemmaplan alla de andra dagarna på året. Om de satsar på bra infrastruktur, energieffektiva bostäder, minskad och hållbar komsuntion, inför progressiva klimatskatter osv. är det inga problem att lova tillräckliga utsläppsminskningar här. Klimatförhandlingarna kan kännas som svåra att påverka men Sveriges klimatpolitik kan vi påverka varje dag.

– Björns tweet har retweetats 45 gånger hittills idag. Det började med Pagrotsky. Tycker att den är värd att dela här också: @LindgrenBjorn: Lustigt (egentligen deprimerande) att världens ledare är så mycket bättre på att rädda banker än planeter. Utan planet ingen bank. #cop17se

Andreas: Rebecka, har företagen synts något? Vilka har synts mest (de onda eller de goda?)

– Jag kan inte säga säkert för jag har mest varit i förhandlingarna och på koordineringar med civilsamhället men mitt intryck är att de som vanligt hållit stora dyra side-events och lobbat som dårar i informella sammanhang. Tyvärr verkar det ju också gett genomslag, för de företag som inte vill ha progressiv klimatpolitik det vill säga… I förhandlingarna syns de ”goda” mest. Afrikanska länder och G77+Kina, AOSIS och SIDS har helt dominerat talarlistorna. Tyvärr sitter USA och Kanada, Ryssland, Australien, Japan och de andra där och lyssnar för att sedan som vanligt göra det känt att de ändå inte kommer att flytta fram sina positioner.

– WHAT WHAT WHAT??? Nu stänger de igen stora förhandlingssalen. Tydligen tas förhandlingarna vidare imorgon förmiddag klockan 10. Väldigt oroväckande att de behöver så mycket tid men samtidigt bra att de tar sig den redan från början. Tyder ändå på beslutsamhet från FN och säkerligen ett större antal förhandlingsparter.

– Fortsätt att langa in era frågor, funderingar och uppdateringar så fortsätter vi tillsammans – hur länge det än må bli!

– Tre nya texter på väg. Ministrarna sammanträder efter midnatt i stängda förhandlingar.

Haval: Vad verkar vara det störa problemet? Vem är det som sitter på nyckeln? The gatekeeper?

– För att det skall fungera på längre sikt måste alla stora utsläppsländer med på tåget. USA, Kanada och Ryssland tillhör de allra sämsta liksom Saudiarabien och många andra oljestater. De är dock så hysteriskt dåliga nu att det är otroligt att få med dem på något någotsånär bra inom en överskådlig framtid. Därför kan man se det som att de lite mindre dåliga länderna är viktigast för att gå med på vad som i alla fall är en okej fortsättning framåt. Problemet med läget nu är att de riktigt kassa länderna får mycket inflytande över texterna för att alla egentligen vill få med alla på tåget men så riskerar de att inte komma med ändå. Då är texten rejält försämrad av de sämsta länderna samtidigt som det ändå bara blir en del av länderna som ingår avtalet.

Lördag 09:51

– Sitter och läser nya Kyotoprotokollstexten som kom inatt. Den ser bättre ut men inte bra. Någon som sitter på en bra analys?

– Här är länk till det senaste utkastet av det som kallas ”The bigger picture”. Kyotoprotokollet är en annan text som vi har i pappersform men ännu inte hittat på nätet. http://motherjones.com/files/midnightindaba.pdf

– Nu har vi senaste versionen av Kyotoprotokollet: http://unfccc.int/files/meetings/durban_nov_2011/application/pdf/kp_text,_v1.2_(9_dec.2011).pdf

– Analysen av senaste Kyoto: Det är svagt vad gäller hur bindande det är. Det är bra att det uppmanar länder med stora utsläpp att minska med 25-40 %. Det är inte bra att sammanslagningen av listan med vad respektive land skall minska med inte blir 25 % sammanslaget och absolut inte 40 %.

– Gällande LCA som är den andra texten så är det bra att ett nytt avtal skall kunna träda i kraft senast 2015. Tidigare har bakåtsträvarnationer försökt få det till att bli 2020.

– The Adopt a Negotiator Project publicerade just en ananlys av läget just nu. ”Saturday Morning State of Play” http://adoptanegotiator.org/2011/12/10/saturday-morning-state-of-play/

– Förhandlingarna skulle ha börjat kl tio men är nu framskjutna ännu mer. Oklart till när.

– Knäckfrågorna är:

(1) Alla kryphål. I dagsläget får man tillgodoräkna sig ökning i skog (LULUCF) jämfört med en godtycklig ”business as usual-nivå” i hur stor utsträckning som helst. Det gör att de kan fortsätta öka utsläppen konstant men genom att uppskatta en större skogsavverkning än vad man använder ändå räkna det som utsläppsminskningar.

(2) Legally binding – i dagsläget är det inte särskilt bindande.

(3) Klimaträttvisa. Sedan 1992 skall utsläppsminskningarna fördelas enligt vad som är klimaträttvist – att vi har en ”common but differentiated resposibility” där länder med stora historiska utsläpp och mycket ekonomiska resurser skall bidra mer. Helt plötsligt är det inte alls med i texterna vilket är total katastrof.

– Här finns senaste LCA-texten: http://unfccc.int/resource/docs/2011/awglca14/eng/l04.pdf

– Alla texter i senaste versionen just nu:

Green Climate Fund text

Kyoto Protocol text

Bigger picture text

LCA

10:59 – Nu verkar det som att inget nytt stängt ministermöte (INDABA) är planerat förrän till klockan 16 men detta är ännu inte bekräftade uppgifter. Många ministrar har hunnit åka tills dess. Oklart vilken tid de öppna mötena kommer igång i så fall.

– Alice, den här filmen är perfekt i förhållande till din fråga! http://www.youtube.com/watch?v=I5XR4PW_jhM&feature=player_embedded

Alice – Tack Rebecka! Ska kolla. Och att ministrar började åka hem.. Från vilka länder kommer de ifrån? Känns absurt att det inte tas på mer allvar. Och en annan fråga, hur bedömer du prestationen från Sveriges sida?

– Mötet skulle ju vara färdigt igår så många åker hem idag. Hörde att Indien är på väg till exempel vilket inte alls är bra men har det inte bekräftat. Jag bedömer Sveriges insats som väldigt svag. Sveriges åker med EU men har inte tagit tillfället i akt att driva på, vare sig för Kyoto, för högre åtaganden, för mer pengar eller för att täppa till kryphål som gör att utsläppen kan fortsätta men att man till exempel räknar ökning i skog jämfört med uppblåsta ”business as usual-prognoser”. Anledningen är att Sveriges regeringsdelegation inte har ett tillräckligt mandat hemifrån och anledningen till det är i sin tur att Alliansens klimatpolitik inte räcker till mer, i synnerhet inte efter att de stympade sin höstbudget på klimatområdet.

– Lena Ek åker klockan två. Just snyggt.

– Är dödligt trött på allt snack här om en ”balanced outcome”. Alla pratar om hur viktigt det är men alla menar helt olika saker. Vanligtvis att just de själva inte skall behöva göra så mycket utan att andra skall göra det istället. Sluta prata ”balanced outdome”, snälla?! Favorisera ett balanserat klimat istället! För klimatet drabbar inte främst de som förtjänar det!

– @KlimatJakob på twitter: Troligt scenario: Ministrarna träffas för att diskutera ett par timmar. Sedan presenterar ordf en ”take-it-or-leave-it-text”. Dvs utan att ta i beaktande det som sägs bakar man ihop de tre texter som är på bordet och godtar eller avslår. Vi sätts då inför en riktigt svår situation där alla delegationers ”red lines” verkligen sätts på prov. Vem skulle våga blockera?

– Senaste ryktet är att det är satt en absolut deadline till 18.00. Det är inte alls bra då ministrarna skall sammanträda 16.00 och det skall hinnas hålla öppet möte efter det också. Det är också just det här som varit bland andra USA:s strategi hela tiden – att förhala tills det inte finns någon tid kvar.

– Väldigt kritiskt läge nu. Nästa sammanträde kommer att ske 16.00. Det är ännu oklart om det kommer att vara ett stängt ministermöte eller direkt i stor öppen förhandling. Allt kommer att utgå från en ”Take it or leave it-text”. Risken om det blir i stängt ministermöte är att parter försöker förhandla igen och att det blir så infekterat att det slutar i kollaps. Samtidigt är det enda möjligheten att få ett resultat som är något bättre. Om de kör direkt i en öppen förhandling är jag rädd att texten kommer att göras så svag att alla skall kunna skriva på och det är i så fall katastrof.

– USA, Kanada, BASIC-länderna m.fl. skrev ihop en egen USEL text som de skrev som officiell FN-text och dessutom satte EU:s namn på. EU uppger vara vansinnigt arga och krismöte pågår. För er som följer i andra forum refereras detta till som ”the fake text”.

– Lena Ek dricker kaffe bredvid. Säger att sammanbrott blir mer och mer troligt för varje timme som går och att de länder som verkligen vill att det skall rämna slänger in mer och mer grus i maskineriet. Frågan är vad vi får med oss i så fall.

– Vad som kan hända är att man beslutar om att göra ett COP17 bis. Det betyder att man beslutar om att förlänga COP17 med exempelvis en vecka som man lägger längre fram för att förhandla färdigt. Det är egentligen enda chansen för att få något bra ut av COP17 i nuläget.

– Nu börjar förhandlingarna igen. #cop17se. Ännu inget snack om bis. Uppmuntras anta ”the Durban pakage”.

– #cop17se president höll ett väldigt bra tal. Det var allt vi fick för nu. Mer väntan innan vidare förhandlingar. Ingen tid satt.

– Trött på ”låt inte det bästa bli fiende till det bra”-kommentarer på #cop17se. Det finns inget ”bra” alternativ på bordet. Inte ens nära.

– NU ÄR DET TOTAL ROCKKONCERT PÅ COP17. DAGS ATT GÅ IN PÅ UNFCCC:S HEMSIDA OCH BÖRJA FÖLJA LIVESÄNDNINGARNA NU! #cop17se

Andreas – Vad händer !?!?!

– Öppet krig om EU:s position. Venezuela rasande över hur extremt urvattnat Kyotoprotokollet är och att de inte lägger någonting nytt på bordet och därefter oerhört tuff ordväxling. Även om 5 resp. 8 år för KP. Och nu börjar LCA alldeles strax!

– Nu öppnas LCA

Andreas – Oj. Grym action! Där ser man vad tokstress i kombination med frustration och monumental trötthet kan göra. (plus givetvis att det handlar om människans ödesfråga…) egentligen är det ju absurt med detta system…

Anders – Länk?

– http://unfccc4.meta-fusion.com/kongresse/cop17/templ/live.php?id_kongresssession=4152&theme=unfccc

– Ordföranden för LCA håller tillbaka tårarna: Det här kommer att bli mitt sista COP. Jag har arbetat för er i 22 år, sedan innan vi hade något ramverk på plats. Och jag ber er att ta detta viktiga steg och acceptera ”the Durban Package”.

21:42 Saudiarabien försöker förhala processen.

Mikael: Kommer det bli något bra? Är ”the durban package” i närheten av acceptabelt?

Nej. Det är mer urvattnat än någonting du kan föreställa dig. VItsen med att överhuvudtaget ha kvar Kyoto är ju för att bevara den legala formen. Nu är det tveksamt om det är legalt eller bara ett skal som ger sken av det.

– Bangladesh ger LCA-ordf ”present”. Antar text utan reservationer. Samtidigt slår regnet ICC:s tak. En föraning av vad som väntar?#cop17se

21:57. Filippinerna: Vi vill också gå framåt men det bästa sättet att gå framåt är inte att ta steg bakåt. Det här är problem vi har med texten: Vi ser en stor obalans mellan utsläppsminskningar och klimatanpassning. Finansiering saknas. Jag kommer inte att säga mer om hur mitt land påverkas av klimatförändringarna. Alla ser det på nyheterna. Och vi är alla i en process av att ge och ta. Men många har get, gett, gett… (…) Jag är tacksam över vissa framgångar gällande gröna fonden. Oavsett, det här lämnar mig oerhört orolig inför finansieringen. (…) Det jag lärt mig under de senaste veckorna är att vissa dagar inte är den bästa dagen på veckan. Det här lämnar oss med enorm sårbarhet för många länder. Trots detta kommer vi att acceptera texten.

‎22:09. Pakistan. Mr. Chair. Jag var förvånad över att du varit associerad med COP i 22 år. Jag trodde att du faktiskt var 22 år. (…) Ni menar att vi just nu går bakåt. Vårt största problem är långsiktig finansiering där vi inte ser att vi rört oss framåt alls. Och att utsläppsminskningarna är alldeles för små är ett annat stort problem. Kanske skall jag lämna det så…

22:13. Venezuela. Vi lider av översvämningar. Vi är inte här för beröm eller applåder. Vi är här för resultat. Alla referenser till ”a common but diffentiated resposibility” har tagits bort. Och tillåt mig att påpeka att 31 paragrafer talar om utvecklade länders ansvar och 60 paragrafer om utvecklingsländers ansvar. This is the world upside down. Den här texten är inte bara sämre än Cancun. Det är också ett vansinnigt dåligt Kyoto. Vi glömmer fakta. Att världen inte är LCA. Att världen är utanför och väntar och vad skall vi erbjuda dem? Vad skall jag säga när jag kommer hem till mitt översvämmade land? Detta är ingenting i närheten av den ambition vi behöver! Denna text är bara för ett land. Jag vill ha det i protokollet att Venezuela inte ser att denna text kan vara en grund för att fortsätta förhandla framtiden för vår jord.

Nicaragua: ”Finance-texten” borde kallas ”Finance studies-texten” för den innehåller en massa förslag på studier men inga verktyg. Det här är allvarligt. För vi måte se resultat. Vi upplever flods men inte flows. Faktum är att vi inte sett till några nya pengar som vi lovats. Nicaragua behöver 1,9 miljarder dollar för sina kort- och mellanlånga behov bara till klimatanpassning av klimatförändringar som redan sker. Och vad har vi mellan 2012-2020? Ingenting! Inte ens på papper! Vi ger vårt stöd till the Green Climate Fund men vi msmåste erkänna att det här är en fund without no funds! Och nu ligger den under Världsbanken så att de som är svagast alls inte har någon makt! Och titta vilka flöden som gick att samla när bankerna började kollapsade 2009. Varför skulle vi inte kunna samla lika mycket när moder jord håller på att kollapsa?

– USA: Tro oss – vi gillar inte allt men nu måste vi ta det här vidare. (Min kommentar: Ja, det hoppar jag verkligen för nu är jag så förbannat trött på att USA får urvattna text efter text efter text som de ändå inte ställer sig bakom i slutändan!)

– Hahahaha! Me: Todd Stern just passed me, the US head of delegation. This is the first time I really wanted to shake someone! John: make some international media
go and sit on him

– Paraguay: Det skall inte alls vara några villkorningar när det gäller en andra åtagandeperiod för Kyotoprotokollet! Det är inte acceptabelt!

23:21. Kenya: För oss är texten en stor besvikelse. De afrikanska länderna har upplevt den värsta torkan på 60 år och vi behöver mycket, mycket mer än det här! Inte minst måste vi kunna komma överens om större utsläppsminskningar!

23:21. Kenya: Vi delar Egyptens uppfattning om att vi måste flytta fram positionerna gällande den gröna fonden innan den kan åtas.

– Ordföranden: Jag uppfattar det som att det är ett mycket dåligt stöd för den här texten. Men jag kommer att göra samma sak som gjordes med Kyotoprotokollstexten och skicka den vidare till COP med min rekommendation att den skall åtas men det kommer ju att vara upp till er. Jag tackar er för ert hårda arbete och jag önskar er en god natts förhandlingar!

– VENEZUELA IS ON FIRE!

– Och så mitt upp i allt säger sekretariatet att det finns extrainsatta flyg imorgon och så är den här sessionen slut. Nästa session börjar om en halvtimme knappt. Skall ladda datorn tills dess och fixa något att dricka. Ses snart!

Kristian: Tack för att du är där Rebecka, det är sjukt spännande och bra, för att inte säga lyxigt, att få direktreferat därifrån! Keep it up!

– Tack snälla du! Det värmer väldigt mycket skall du veta! Hoppas att du har det bra också och att vi ses snart!

00:56 All mat är slut förutom chips med biffsmak så nu har jag tryckt i mig två små påsar av sådana och mår om möjligt ännu mer illa i förhandlingssalen. Och så fick jag inte ta med mig ens en dricka in i förhandlingssalen. Hallå?! USA:s Todd Stern tilläts ju för sjutton alldeles nyss ta in besked om ofattbara översvämningar och torka. Vem skyddar vem mot vad här egentligen?

– Nu kör det igång igen! Följ live! http://unfccc4.meta-fusion.com/kongresse/cop17/templ/live.php?id_kongresssession=4152&theme=unfccc

– COP President håller tal: Det här måste ske i en anda av Ubundtu – I am because we are.

– COP President: Det här är inte det bästa vi kan göra men vi måste anta det nu för att rädda processen. Det är det enda vi har.

– LÄMNA NOBELFESTEN VÄNNER! JAG KAN INTE ENS ÅTERGE DET HÄR! GÅ IN PÅ HEMSIDAN OCH KOLLA PÅ LIVESÄNDNINGARNA NU! EU KRÄVER BINDANDE AVTAL TILL 2018, INDIEN ÄR RASANDE OCH HÅLLER BRANDTAL UTAN DESS LIKE OM RÄTTVISA! HELT HISTORISKT!

– http://unfccc4.meta-fusion.com/kongresse/cop17/templ/live.php?id_kongresssession=4152&theme=unfccc

– Titta på EU:s Indiens och Grenadas senaste inlägg!

– Jag kan inte rapportera mer. Måste bara lyssna en stund. Stort ögonblick. Börja följa förhandlingarna nu om du inte redan gör det!

– Pratade just med Lena Ek. Hennes känsla är att det kan gå åt exakt båda hållen. Har sprungit ut och in ur förhandlingarna till sidoförhandlingar. Tydligen tre gånger bara med Indien. Men det momentum och den känsla som finns nu har jag aldrig upplevt i en FN-process, någonsin. Inte ens i Köpenhamn!

06:23 Nu är COP17 slut. Det blev en nagelbitare på mer än 24 timmars övertid. Trots det var texterna som låg på bordet oerhört svaga med ett urvattnat Kyotoprotokoll och utan legalt bindande form på den text (LCA) som har till uppgift att samla alla länder, även dem som inte har ingått i Kyotoprotokollet. Gröna fonden som skall allokera en betydande del av klimatfinansieringen i framtiden saknade (och saknar) också helt pengar förutom dem som krävs för att etablera fonden. Själva principen som ansvarsfördelningen vilat på sedan 1992 ”A common but differentiated responsibility” saknades också helt. Även kryphålen många. Länge var förhandlingarna i stiltje och för var timme som gick än närmare ett sammanbrott. Sent under lördagskvällen vände dock allt på några minuter. Företrädare från fattiga länder radade upp starka, modiga, känslosamma uttalanden där de gjorde det klart och tydligt att de inte skulle gå med på sådan text. Ordföranden tog time-out, genomförde snabb informell förhandling i en ring på förhandlingsgolvet omringade av civilsamhällesrepresentanter. Texten tilldelades epitetet ”legal force” och antogs. Innehållet är dock så svagt att det inte räcker långa vägar för att avbryta den globala uppvärmningen. Frågan är om de alls kommer att leda till utsläppsminskningar. 4-gradersavtal lär bli domen. Möjligen kan man använda den legala formen inför framtiden. Möjligen kan gröna fonden bli en liten väg framåt om pengar strömmar till som är ”new and additional”. Det jag på något sätt ändå ser som den största vinsten bland alla förväntningar körda i botten var hur de fattiga länderna lyckades skapa så mycket momentum på så kort tid. Detta skulle kunna ge mersmak inför kommande förhandlingar. Analyserna kommer dock att ta några dagar nu framöver.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s