Statusuppdatering 2 från sista dagen på COP17:

Sitter bänkad inne på sista sessionen av COP17 och här lär jag bli sittande till 5-6 imorgon bitti. Allting hänger fortfarande i luften. Anledningarna är att förhandlingarna i dagsläget sker på ett härke av olika spår som olika länder valt att villkora till varandra. Därför lär det bli allt eller inget. Förhandlingarna öppnade nyss men det är inte här utan i en massa små rum runtomkring som det egentligen avgörs. Inte ens den ordinarie ordföranden är här utan befinner sig i dem och har ersatts av en annan. Han guidar oss genom återrapporteringar av undergruppers resultat men det ger ingen som helst föraning om vart det barkar.

Via twitter förstår vi att hundratals demonstranter står precis utanför dörrarna. De sjunger och ber förhandlare som passerar att inte döda Afrika och ö-nationer. Egentligen är det ju som att det inte är på riktigt.

Utanför förhandlingscentret imorse delade volontärer ut klisterlappar med budskapet COP17 = 200 million climate deaths! Vi tog emot varsin men efter oss kom en säkerhetspolis springande och sa att vi inte fick ta in dem. Jag protesterade och frågade varför och fick som svar att det inte var ett budskap som skulle spridas inne på förhandlingarna. Just ett fint sätt att skydda yttrandefrihet. Och om man inte ens får säga som det är om klimatet på ett klimattoppmöte vill jag lyfta vem säkerhetspolisen egentligen borde skydda från vem.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s