Statusuppdatering 3 från sista dagen på COP17:

Så här känns Moment 22 i förhandlingarna. Inget av länderna med relativt stor historisk klimatskuld och hyfsat mycket betalningsförmåga vill inte ens åta sig att göra otillräckliga utsläppsminskningar och finansiella åtaganden innan åtminstone nästan alla andra lovat att göra till och med otillräckliga åtaganden först. Och sannolikheten för att det skulle hända är ju högst osannolik. Sveriges nuvarande regering åtar sig att minska utsläppen med 40 % till 2020 men bara 27 % av dem inom Sverige. Vilken vetenskap det är baserat på vet ingen men vi vet vilket det bärande argumentet är – att de andra är ännu sämre. Men något klimat räddar man inte på det sättet – det är en sak som är säkert.

Men såhär skulle det kännas med moment 122! Låt mig förklara! Sedan 1992 har länderna varit överens om att klimatåtgärderna skall baserad på ”a common but differentiated responsibility” där länder med större historiska utsläpp och betalningsförmåga behöver göra mer. Precis hur mycket räknade SEI – Stockholm Environment Institutet ut för ett par år sedan. De kom fram till att Sveriges utsläpp skall minska med inte 27, inte 40 men 122 % till 2020! 41 % kan ske inom Sverige och resterande 81 % inom eller utanför. Behöver tillägga att detta är beräknat på max 2 graders temperaturökning. Egentligen behöver vi säkra max 1,5 graders temperaturökning så 122 % är ett absolut minimum.

TÄNK OM SVERIGE skulle sträcka upp handen, få ordet och proklamera att vi nu skall göra våra utsläppsminskningar, inte utifrån vad andra inte gör utan utifrån vad som är rättmätigt att vi gör! DET SKULLE GÖRA MIG SÅ HIMLA GLAD, ÄNDRA HELA LÄGET I FÖRHANDLINGARNA OCH GÖRA SVERIGE TILL ETT LAND ATT VARA STOLT ÖVER. För en stund sedan parkerades förhandlingarna. Då smet jag upp i talarstolen och presenterade förslaget, dock med avslagen mikrofon men med tillräcklig inlevelse för att få en väldigt hängiven applåd. Lena Ek skulle inte få färre! TÄNK OM!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s