Good News-kalendern lucka 13:

Good News-kalendern är min alldeles egna adventskalender. En bortförklaring för att frossa i en rejält inspirerande lösning/genombrott/pionjär per dag – hela vägen fram till jul!

Lucka 13: Cirkulär ekonomi

Enligt Cradle to Cradle kan alla material genom rätt grunddesign bli näring antingen åt mikroorganismer eller industriella processer. Därigenom eliminerar man avfall som koncept. I förlängningen står Cradle to Cradle för en ny, cirkulär ekonomi där material – precis som in naturen – aldrig förstörs eller ackumuleras.

Cradle to Cradle använder naturens egna processer som modell för mänsklig produktion och grundar sig på tre huvudprinciper:

Avfall = föda
Solen som energikälla, i alla dess former
Främja mångfald

En ny industriell revolution genomförs givetvis inte i en handvändning, är det överhuvud taget möjligt? Kan vi ersätta dagens industriella system där enorma mängder av värdefulla material går till spillo på soptippar och förbränningsanläggningar med kretsloppsoptimerade lösningar?

Enligt William McDonough och Michael Braungart, författare till boken ”Cradle to Cradle – Remaking the way we make things” är det fullt möjligt, men det förutsätter att vi gör om och gör rätt. Ny design, nya konstruktionslösningar och nytt tänk! Boken förklarar konceptet väl men för dig som ännu inte har läst den så kommer här några konkreta tips på var du hittar bra information:

Se dokumentären ”Waste = Food, det är ett snabbt och enkelt sätt att få en god introduktion till Cradle to Cradle! Den förklarar konceptet på ett bra sätt och innehåller många intressanta intervjuer och bra exempel på produkter och lösningar.

Supergullig Japansk tecknad kortfilm om cirkulärt tänkande:

http://www.ecocircle.jp/en/index.html

Ellen MacArthur foundations vinkel på cirkulär ekonomi: 

Designbyrån Reggs i Holland ger sin syn på Cradle to Cradle:

För dig som vill veta mer:

CradleNet

Cradle Net är ett tvärsektoriellt nätverk bestående av ett 100-tal formgivare, producenter, kemister, arkitekter, eko-strateger m fl som arbetar för att tillämpa och sprida information om cirkulär ekonomi grundat i konceptet Cradle to Cradle (C2C), i Sverige och över världen. Liknande konstellationer finns även i Holland och Danmark. Såväl individer som företag och andra organisationer, är välkomna att bli medlemmar i Cradle Net, som drivs som en ideell förening. http://www.cradlenet.se/

MBDC
McDonoughs och Braungarts gemensamma bolag, här hittar du information om certifierade företag och deras produkter.

EPEA
EPEA grundades av prof. Michael Braungart 1987 och arbetar numera med att applicera vagga till vagga metodologin till processer, produkter och services.

Vagga till Vagga AB
www.vaggatillvagga.se

Vugge til Vugge
Den danska motsvarigheten av Vagga till Vagga AB, även här finns intressanta videoklipp.
www.vuggetilvugge.dk

2025 design
Norsk designbyrå med Cradle to Cradle som specialistkompetens. Se Kjersti Kviseth och Tore Gulden från 2025 prata om C2C i praktiken här.

www.c2c-chronology.com
Holländsk nätplats med C2C nyheter och löpande information om kommande events och seminarier. Mycket på holländska men även en hel del på engelska.

Youtube
Här finns det givetvis mängder av intervjuer och föredrag, t ex William McDonoughs TED talk. Sök på Cradle to Cradle, William McDonough eller Michael Braungart för fler klipp.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Good News-kalendern lucka 13:

  1. Ping: Good News-kalendern lucka 14: | Rebecka Carlsson

  2. Jeppe skriver:

    Roligt att du publicerar om Cradle Net! Vår snabbguide ovan behöver helt klart uppdateras en hel del. http://c2ccertified.org/ är nog den mest relevanta länkenom c2c i dagsläget. Stiftelse i Californien som håller på att ta över certifieringen så att den äntligen blir 3:e-part och får högre trovärdighet!

  3. Ping: Artikel om Cirkulär ekonomi i SvD Näringsliv! | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s