Good News-kalendern lucka 16:

Good News-kalendern är min alldeles egna adventskalender. En bortförklaring för att frossa i en rejält inspirerande lösning/genombrott/pionjär per dag – hela vägen fram till jul!

Lucka 16: Matilda Wendelboe – Helt miljövänliga kläder!

På Bondegatan 48 i Sofo, Stockholm har Matilda Wendelboe skapat världens första helt återvinningsbara klädkollektion! Plaggen är gjorda av C2C-certifierade material som antingen går att kompostera eller återvinna.

Första gången jag träffade henne och frågade vad som fick henne att börja berättade hon att hon först hade jobbat som ”vanlig” designer i tjugo år men haft konstant dåligt samvete för att allt hon skapade samtidigt som det på ett sätt var så vackert också var så destruktivt. En dag fick hon nog, började jobba i ekotyger och idag är hon alltså världspionjär när det gäller att inte bara göra kläder som är lite miljömässigt dåliga utan helt bra.

Du som tar dig till butiken kommer också att se kreationer som är allt annat än stereotypen av ekokläder. Här är kläderna kvalitativt uppsydda av damer i Borås efter Matildas minutiöst utstuderade mönster och många av dem är konstruerade så att de kan inta flera olika modeller. Lägg fantastiska färger och mönster till det och vill ha-faktorn är total!

Och det är många som vill ta efter henne! Gucci, Stella MacCarthney, Puma, Nike och H&M är alla märken som antingen ligger i startgroparna eller kollar in läget för att kunna lansera Cradle to Cradle-kollektioner.

Jag skulle vilja att de multinationella klädföretagen gick först – inte bara för att deras produktion idag är så katastrofalt dålig och verkligen behöver ett ansiktslyft utan också för att det i så fall i samma stund skulle etableras logistik för att återvinna kläder och tyger över hela världen, vilket idag är en av de största flaskhalsarna. Men än så länge är det Matilda Wendelboe som världens blickar är vända mot.

Mer info om Matilda Wendelboe och en massa fina bilder på hennes kläder plus pressklipp m.m. hittar du på hennes hemsida http://www.matildawendelboe.se/.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Good News-kalendern lucka 16:

  1. Ping: Artikel om Cirkulär ekonomi i SvD Näringsliv! | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s