Good News-kalendern lucka 20:

Good News-kalendern är min alldeles egna adventskalender. En bortförklaring för att frossa i en rejält inspirerande lösning/genombrott/pionjär per dag – hela vägen fram till jul!

Lucka 20: Morotsmobbing

Morotsmobbing, morotsmobb eller carrotmob är som en bojkott men precis tvärt om. I praktiken bår det till så att många personer, i det här fallet i egenskap av konsumenter, går ihop. Därigenom får de förhandlingsmakt mot olika företag som de låter buda mot varandra om vilka som gör sina produkter och butiker bäst för miljön och samhället. Det företag som vinner morotmobbas därefter på ett speciellt klockslag av alla som då helt enkelt spenderar sina pengar just där i utbyte. I USA är morotsmobbing jättestort och i Sverige har ett gäng morotsmobbingar genomförts också bl.a. av organisationen Medveten konsumtion. Jag tycker visserligen inte att det skall vara upp till var och en att som konsument avgöra om det skall bli en hållbar utveckling eller inte utan tror som bekant på demokrati där alla också får varsin röst istället för så mycket pengar man har, men jag tycker att det är ett väldigt bra inslag för att snabba på omställningen. Dessutom är jag ett stort fan av alla initiativ som hjälper till att visa på de goda exemplen som stakar ut en väg mot framtiden snarare än bara svartmålar det som är förlegat. Dessutom påminner morotsmobbing oss om det viktigaste i all samhällsförändring – att det är när vi organiserar oss som vi blir starka.

På http://www.carrotmob.org/ hittar du en massa mer information om vad som händer globalt och på http://www.medvetenkonsumtion.org/ hittar du mer om vad som är på gång i Sverige.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s