Good News-kalendern lucka 22:

Good News-kalendern är min alldeles egna adventskalender. En bortförklaring för att frossa i en rejält inspirerande lösning/genombrott/pionjär per dag – hela vägen fram till jul!

Lucka 22: Turn too – Säljer ljus istället för lampor

I våras var jag i Holland och besökte olika Cradle to Cradle-företag. Bland dem fanns arkitektfirman RAU som specialiserat sig på banbrytande hus som för det första inte skapar något avfall då de kan plockas isär när de inte behövs längre eller behöver ändra form eller funktion och för det andra är klimatneutrala eller skapar mer energi än vad de förbrukar.

Men inte nog med det. RAU hade också gått ihop med några andra företag och skapar vad de kallar för Turn Too – ett företag som är absoluta pionjärer i den ekonomi som är så ny att den knappt har ett namn än men som vi på svenska här och nu kan ta oss friheten att döpa till funktionsekonomi. Vad de gör är att skapa helt nya affärsmodeller som istället för att sälja saker säljer funktionen de tillhandahåller. Eller som Thomas Rau uttrycker det ”forget property, performance is what counts”.

Turn too har valt att nischa sig mot stora företag som tröttnat på att ha övertulla förråd med gamla kontorsmöbler. Istället för att sälja möbler säljer de funktionerna som möblerna skulle ha tillhandahållit på vissa tidsperioder t.ex. ”bra ljus 24 månader” eller ”kreativa ytor för 32 personer 16 månader”. En sådan affärsmodell gör det också lönsamt för företagen att leasa ut produkter av riktigt bra kvalitet så att de kan tjäna pengar flera gånger om på samma produkt. Genom att också designa produkterna så att de kan plockas isär och återvinnas som sker om man jobbar i Cradle to Cradle så slipper man också betala avfallskostnader för de gamla möblerna och materialkostnader för de nya man skall producera. När man väljer att sälja ”ljus” istället för lampor kan man också välja att pusha gränserna rejält och hitta på nya ljusanordningar som inte behöver lampor alls utan leder in och alstrar dagsljus. Detta är också redan verklighet och mycket är på väg. På deras hemsida finns en massa info om dem på holländska och åtminstone lite på engelska.

Jag hoppas att tänket snart skall slå igenom på den svenska markanden också och i alla sektorer. Ta mobiltelefoner till exempel. I samma stund som de inte fungerar är de ju helt enkelt bara en börda. Jag vill hellre betala för fungerande mobiltelefoni. Genom att göra det skulle det skapa incitament för mobiltelefonföretagen att göra Iphones som inte spricker dagarna i ända och som kunde uppdateras med ny programvara istället för att bytas ut.

http://turntoo.com/

Bilder från RAU:s kontor med lampfri ljuskonstruktion som leder in och alstrar dagsljus. I förgrunden syns ritningar över RAU:s klimatneutrala byggnader.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Good News-kalendern lucka 22:

  1. Ping: Artikel om Cirkulär ekonomi i SvD Näringsliv! | Rebecka Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s