Vi kräver vård för papperslösa på SvD Brännpunkt idag

Idag skriver Grön Ungdom, SSU, Ung Vänster, CUF och LUF tillsammans på SvD Brännpunkt och kräver att processen snabbas på så att papperslösa får rätt till vård. Jag är mycket glad över att så många ungdomsförbund skrivit under den tillsammans. Rätt till vård är en fundamental rättighet för alla och det är viktigt att vi agerar gemensamt när grundläggande mänskliga rättigheter inte uppfylls. Att KDU och MUF valt att inte ställa upp på artikelns innehåll är dock mycket sorgligt. Att M är det parti som förhalar utredningen mest är vida känt och kanske väljer MUF att ställa sig utanför av den anledningen. Att inte ställa upp på rätt till vård för alla är dock alltför allvarligt för att tas lätt på. I fallet med KDU är det än mer förvånande. KD är ett av partierna som varit mer drivande i frågan och att KDU trots det väljer att stå utanför är därför än mer oförståeligt. Här är hela artikeln. Sprid gärna den och inte minst innehållet. Det är viktigt att vi snabbt skapar det tryck som behövs för att reformen snabbt skall komma på plats.

Inte anständigt att fortsätta diskriminera

10 februari 2012 kl 04:49, uppdaterad: 10 februari 2012 kl 09:15

BRÄNNPUNKT | VÅRD FÖR PAPPERSLÖSA

Sverige är ett av de länder i EU som erbjuder sämst vård till papperslösa, en grupp som redan befinner sig i en mycket utsatt situation. När vi som medmänniskor och politiker ser glapp som detta i lagen måste vi ingripa. Utredningen SOU 2011:48 ”Vård efter behov och på lika villkor – en mänsklig rättighet” som kom i maj 2011 innehåller förslag på hur Sverige kan erbjuda papperslösa vård, men den har ännu inte gått på remiss.

Sverige har förbundit sig att alla människor har lika rätt till sjukvård i internationella konventioner och mänskliga rättighetsdeklarationer. FN har starkt kritiserat Sverige för att vi inte uppfyller våra förpliktelser. Även den statliga utredaren Erna Zelmin slog fast att det är en mänsklig rättighet att papperslösa och asylsökande ska få tillgång till vård.

I svensk sjukvårdslag får papperslösa i dag endast vård för ”akutfall och vård som inte kan anstå”, det vill säga endast i sena och kostnadskrävande skeden av ett sjukdomstillstånd. Papperslösa får också, om de ens vågar besöka vården, betala hela notan själv. De flesta papperslösa har överhuvudtaget inte en ekonomi att klara av att betala till exempel för en förlossning på 30000 kronor. Detta är inte anständigt och inte värdigt en rik välfärdsstat.

Men innan ett lagförslag kan läggas i frågan måste utredningen Vård på lika villkor sändas på remiss. Snart tio månader efter att utredningen lagts fram har så fortfarande inte skett. Under tiden lider tusentals människor av den inhumana diskriminering som begränsningarna i vården innebär.

I november 2011 startade därför vårduppropet som kräver att regeringen snarast skickar utredningen ”Vård på lika villkor” på remiss. Cirka 10000 privatpersoner samt drygt 50 organisationer, som bland andra Vårdförbundet, Röda korset, TCO och Rädda barnen, ställer sig bakom kravet.

Även de cirka 30 000 papperslösa barn och vuxna som lever i Sverige ska behandlas som människor med samma rättigheter som oss andra. Det är dags att sluta diskriminera och börja vårda alla människor lika oavsett migrationspolitisk status – även i Sverige!

Den demokratiska processen i Sverige måste ha sin gång så att alla i Sverige kan åtnjuta sin mänskliga rättighet till vård.

Vi uppmanar därför regeringen att se till så att denna skamfläck i Sverige förpassas till historien!

BJÖRN LINDGREN

språkrör Grön Ungdom

ADAM CWEJMAN

förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

STEFAN LINDBORG

förbundsordförande Ung Vänster

GABRIEL WIKSTRÖM

förbundsordförande SSU

HANNA WAGENIUS

förbundsordförande CUF

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s