Årsmötesmedia 4 – Dagens Opinion: Grön Ungdom prioriterar grön ekonomi – ”Byt ut BNP som överordnat mål”

Publicerad 2012-02-20, 14:22

Länk: http://www.dagensopinion.se/grön-ungdom-prioriterar-grön-ekonomi-–-byt-ut-bnp-som-överordnat-mål

POLITIK. Klimat, migration, skola – och grön ekonomi. Dessa frågor ska Grön Ungdom prioritera fram till valet 2014. Det bestämde förbundet under riksårsmötet i Enköping i helgen, där dessutom ny förbundsstyrelse valdes.

Grön Ungdoms nya prioriterade områden är resultatet av ett årslångt rådslag som genomfördes i hela förbundet och där medlemmarna fick rösta om vilka frågor som är viktigast.

Medan klimat och migration är frågor som Grön Ungdom jobbat mycket med tidigare är grön ekonomi inte bara ett nytt område för förbundet – utan också för politiken.

– Många tror att det bara skulle handa om att räkna in naturen också, men grön ekonomi handlar egentligen om att räkna in det som verkligen betydern något för människor, säger Rebecka Carlsson som i helgen omvaldes till språkrör för Grön Ungdom tillsammans med Björn Lindgren.

Det gäller alltså inte bara pengar, utan också exempelvis miljö, livskvalitet eller social kapital, fortsätter hon.

– Det handlar om att byta ut BNP som något överordnat mål och börja forma ekonomin efter andra värden.

Att Grön Ungdom valt att fokusera på grön ekonomi tycker Rebecka Carlsson är ”kaxigt”, då sådana områden inte är vad ungdomsförbund vanligtvis jobbar med.

– Vissa jobbar mycket med vad de ser som ungdomsfrågor, och ungdomsarbetslöshet. Vi vill också jobba mer med vad vi alla ser som vår tids största samhällsutmaningar.

Under mötet röstades det också om Miljöpartiets nya partiprogram, som ska vara färdigt 2013.

– En sak som skiljer Grön Ungdom från andra ungdomsförbund är att vi inte har en egen politik, utan en gemensam grön politik med moderpartiet. Det gör att när Miljöpartiet nu skriver om sitt program, då är vi också med i processen. Det var en hel hög med förslag som vi röstat om, men kan inte precis säga vilka tre frågor.

Hur gick mötet annars?

– Det gick väldigt bra. Jag har aldrig varit med om bättre diskussioner och debatter.

Miljöpartiet distanserar sig från det rödgröna samarbetet, och verkar närma sig Moderaterna – vad anser Grön Ungdom om det?

– För det första vill vi att alla partier distanserar sig från gamla samarbeten. Vi tror att demokratin och politiken tjänar på att partierna går till val på sin egen politik. Vi skulle vilja att valrörelsen 2014 verkligen genomsyrades av att man pratade om vad man har för vision för Sverige och världen.

Rebecka Carlsson fortsätter:

– Vi vill gå till val så att vi får igenom så mycket grön politik som möjligt, då ska vi inte lägga oss platt i ett eventuellt samarbete med Moderaterna eller Socialdemokraterna. Men vi vill inte stänga dörren varken åt höger eller vänster.

Under mötet valdes också följande medlemmar till förbundsstyrelsen: AnnaSofia Alexandersson från Göteborg, Malin Hjalmarsson från Göteborg, Jakob Lundgren från Lund, Leo Carlsson från Göteborg, Caroline Wiklund från Uppsala, Anwahr Athahb från Stockholm och Caisa Lycken från Mariestad.

Ardalan Samimi

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s