Prins Daniel, Björn, Thomas och Hen

Debatten om hen är större än på länge. På ett sätt tycker jag att det är väldigt bra. På ett sätt tycker jag att det är nästan lite löjligt. Är det inte uppenbart att det är bra att kunna prata om en person utan att definiera könet? Både i alla fall då det inte är relevant för fem öre och i alla fall då personen inte vill bli definierad utifrån sitt kön eller man(!) inte vet hur han/hon(!) vill definieras? På allvar: tänk om det inte gick att prata om en person utan att i pronomen påpeka en persons hudfärg, ålder, inkomst, klass eller liknande! Varför skall vi göra det med kön? Känns det inte lite som en av de där frågorna som vi om några årtionden kommer att ta helt för självklart och inte ens förstå varför det var något motstånd? Jag önskade så innerligt att prins Daniel skulle säga orden: ”Klockan 04.26 i dag torsdagen den 23 februari föddes en 51 centimeter lång och 3280 gram stor hen. Självklart vill vi inte definiera hens kön. Det får hen göra själv när hen vill.” Det skulle ge ännu lite mer drag i debatten. Nu får vi istället nöja oss med Björn och Thomas replik i GP. Den är här:

I GP: Genuspedagogiken ökar barnens frihet

Feminism och genuspedagogik handlar om att ge barn möjlighet att utvecklas i precis den riktning deras personlighet och vilja säger, utan att begränsas av könsrollernas snäva tvångströja, skriver Björn Lindgren och Thomas Martinsson (MP) i en replik om debatten om ”hen”.

John Järvenpää avfärdar användningen av ordet hen på GP Debatt (26/2) och påstår att samhällets könsroller ”på utomordentligt klena grunder” anses vara av ondo. För oss framstår grunderna solida som betong. Vi ser flickor som inte uppmuntras att ta den plats de förtjänar, och sedan straffas socialt när de väl gör det. Vi ser pojkar som aldrig får lära sig att uttrycka sina känslor eller visa svaghet. Tjejer med passion och talang för teknik som inte vidareutvecklar sitt intresse för att omgivningen då rynkar på ögonbrynen. Killar med fallenhet för omvårdnad som aldrig kommer till sin rätt på grund av att detta inte anses passa in bilden av en riktig man.

Enligt Karolinska Institutet löper homosexuella, bisexuella och transpersoner större risk att insjukna i depression, ha missbruksproblem, självskadebeteende och att göra självmordsförsök än heterosexuella personer. Dessa problem beror till stor del på förtryckande och utestängande normer kring kön och sexualitet. Är det rimligt att dessa människor ska betala det priset för att John Järvenpää och andra bakåtsträvare vill stoppa ner samhället i en bevarande konservburk?

Ingen ska tvingas in i fack

Ordet hen är inte tänkt att ersätta hon och han, utan används helt enkelt när könet på personen är okänt, irrelevant eller när personen inte vill definiera sig som varken hon eller han. Syftet är att ingen ska tvingas in i ett fack som hen inte vill vara i.

Feminism och genuspedagogik handlar om att ge barn möjlighet att utvecklas i precis den riktning deras personlighet och vilja säger, utan att begränsas av könsrollernas snäva tvångströja. Ett jämställt samhälle är ett friare samhälle. Därför satsar Miljöpartiet de gröna i Göteborg och runt om i landet på att ge förskolepersonal utbildning i genuspedagogik. Det förundrar oss hur det kan provocera så många.

Björn Lindgren (MP)

språkrör Grön Ungdom

Björn Lindgren (MP), språkrör Grön Ungdom.

Thomas Martinsson (MP)

kommunalråd i Göteborg med ansvar för jämställdhet och hbtq

Thomas Martinsson (MP), kommunalråd i Göteborg med ansvar för jämställdhet och hbtq.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s