Avskyvärt jippo av SDU idag. Avskyvärt jippo av SD på internationella kvinnodagen.

Idag kommenterade Björn SDU:s vidriga förslag idag om ”återvandringsgoodiebag” för personer som länge stått utanför arbetsmarknaden i DN. Det här är så smaklöst att jag inte kan känna någonting annat än avsky. Det är avskyvärt i sig, avskyvärda åsikter och ett avskyvärt sätt att bedriva politik på.

På internationella kvinnodagen kommer SD att göra ett utspel i klass med ungdomsförbundets om hedersvåld i invandrarfamiljer. SD är nämligen intresserade av jämställdhet när det kan användas som ett sätt att propagera för islamofobi, främlingsfientlighet och rasism. Men bara då. Patriarkala strukturer i Sverige i övrigt vill de inte kännas vid eller göra någonting åt.

På ett utrikespolitiskt Almedalsseminarium i somras mötte SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand Björn med flera. Arabiska våren var ett av de teman som debatterades. Kasselstrand menade att den arabiska våren var dömd att misslyckas för att demokrati och islam är oförenligt och att kvinnor där är dömda till förtryck. Jämställdheten i riksdagen har försämrats markant sedan SD kom över 4 %-spärren. Kommer den arabiska våren vara sommar innan SD erkänner patriarkala strukturer i Sverige och gör någonting åt sin egen jämställdhet och jämställdhetspolitik?

Här är hela artikeln som Björn medverkar i:

”Smaklöst initiativ från SDU”

Uppdaterad i dag 16:08. Publicerad i dag 10:34

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, vill starta en kampanj där invandrare ska uppmuntras att återvända till sina hemländer. Både ordföranden för SSU och MUF använder samma ord för att beskriva initiativet: smaklöst.

– Detta är totalt smaklöst och handlar om människor som har flytt från extrema situationer och är utsatta, det är inget man ska skämta om, skriver Erik Bengtzboe, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet, MUF, i en mejlkommentar.

Hans motsvarighet hos Socialdemokraterna uttrycker sig i liknande ordalag.

– Det är ett försök att väcka uppmärksamhet, dessutom på ganska utsatta människors bekostnad, säger Gabriel Wikström, ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

I vilka lägen tycker SSU att man kan förespråka återvandring?

– Jag tycker inte fokus ska ligga där. Om människor verkligen vill återvända, men har svårt att göra det ska samhället naturligtvis kunna ge ett stöd för det. Men det människor i utanförskap behöver är stöd med utbildning och jobb, inte påtryckningar att återvända till ett otryggt land. Vi är för invandring, inte bara för de människornas skull, men också för Sveriges skull, säger Gabriel Wikström.

SDU vill rikta sin kampanj mot människor som länge levt i utanförskap, och som de menar inte vill ta till sig in i det svenska samhället. Hur ska man nå dessa?

– Jag håller inte med om problemformuleringen. Det är typiskt Sverigedemokraterna att få det till att de här människorna inte vill ta till sig det svenska. Utanförskap hänger ihop med jobb och utbildning, vi har en hög arbetslöshet i allmänhet och den måste bekämpas.

Vad säger du om att SDU vill ha ut listor från Migrationsverket och Skatteverket på invånare med permanent uppehållstillstånd, och samköra med listor över nolltaxerare?

– Om de skulle få ut listor och använda dem ligger det väldigt nära trakasserier. Man ger sig på individer utifrån de situationer som de levt i under lång tid, och det är inte anständigt ett parti som vill kalla sig demokratiskt, säger Gabriel Wikström.

Wikström och Bengtzboe får medhåll även från Grön ungdoms språkrör Björn Lindgren:

– Det är vidrigt att föreslå riktade dra-härifrån-kampanjer mot grupper som redan tillhör de mest utsatta i samhället. Jag ser likheter med lynchningar mot minoriteter som rasistiska grupper närstående SDU gör sig skyldiga till runt om i världen. Detta hör inte hemma i en demokrati.

På vilket sätt tycker du det är odemokratiskt att ett folkvalt parti föreslår något som är i linje med deras partiprogram?

– Det är självklart inte odemokratiskt att SDU väljer att lägga fram ett politiskt förslag. Det odemokratiska är förslaget i sig, som inte är förenligt med alla människors lika värde. De diskriminerar och pekar ut personer enbart baserat på var de är födda och ifall de har lyckats hitta ett jobb, säger Björn Lindgren.

Vilka lynchningar mot minoriteter och vilka rasistiska grupper pratar du om?

– Lynchningar och hetsjakter sker tyvärr i många delar av världen under olika perioder. Jag syftar inte på en enskild händelse utan på fenomenet i stort. Det är många gånger rasism som driver grupperna som gör detta. Samma rasism visar SDU tydligt att de bär på, bland annat genom dagens utspel.

Finns det några tillfällen då Grön ungdom kan tänka sig återvandring som en tänkbar lösning på utanförskap?

– Nej absolut inte. Om det svenska samhället misslyckas med att ta tillvara på nya svenskar är det politikerna och samhället i stort som har ansvar att åtgärda problemet. De som vill återvandra ska självklart få göra det, men det ska vara helt av fri vilja och inte på grund av påtryckningar och diskriminering.

Andreas Rolfer

andreas.rolfer@dn.se

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Avskyvärt jippo av SDU idag. Avskyvärt jippo av SD på internationella kvinnodagen.

 1. Linnea Khalil skriver:

  Man tror inte det är på riktigt. USCH.
  Bra inlägg!
  L

  • rebeckacarlsson skriver:

   Nej, när Björn ringde var min första tanke att jag kanske missat att det var första april. Det är ju ganska långt tills dess men det kändes närmare än till att det här skulle vara på riktigt.

 2. Hoppsan skriver:

  SDU bara intresserade av jämställdhet när det kan användas för att propagera för rasism… Jag är ingen jurist men jag funderar på om inte SDU:s unge ordförande faktiskt skulle kunna stämma er för förtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s