MP anmäler Tolgfors för saudiskt vapensamarbete

Rapport: MP anmäler Tolgfors för saudiskt vapensamarbete

Publicerad 6 mars 2012 – 08:34
Uppdaterad 6 mars 2012 – 10:44

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger i ett pressmeddelande att partiet i dag lämnar in en KU-anmälan mot försvarsminister Sten Tolgfors (M).

-KU måste granska om försvarsministern agerande är förenligt med Sveriges demokratiska principer och Sveriges folkrättsliga åtaganden, säger Gustav Fridolin.

Fridolin säger att Sveriges samarbete med Saudiarabien varken är bra för den demokratiska utvecklingen i världen eller för svenska intressen.

-Sverige ska inte förstöra sitt goda rykte genom att stödja diktaturers militärmakter. Erfarenheterna från den arabiska våren lär oss att Sveriges relationer till de demokratiska styren som kommer ersätta dagens diktatorer avgörs av hur vi handlar i dag, säger han.

V: Tolgfors måste förklara
Vänsterpartiet anser att försvarsministern genast måste komma till riksdagen för att förklara sig angående Saudiarabien.

-Frågan har varken varit uppe i försvarsutskottet eller i Exportkontrollrådet. Vem har ansvarat för det politiska beslutet och har försvarsministern känt till detta? undrar Torbjörn Björlund (V), ledamot i försvarsutskottet, i ett pressmeddelande.

Partiledaren Jonas Sjöstedt påpekar att ”självklart ska inte Sverige i hemlighet hjälpa en politisk diktatur att bygga upp en avancerad vapenindustri”.

Tolgfors svarar
Efter avslöjandet om vapensamarbetet med Saudiarabien skriver försvarsministerSten Tolgfors på sin blogg att han på grund av sekretessreglerna är ”förhindrad att vare sig bekräfta eller dementera” uppgifterna.

Enligt Tolgfors finns inga regeringsbeslut om samarbete med Saudiarabien utöver det så kallade MOU-avtalet som är offentligt.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
SVT/TT

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s