I Aftonbladet idag på internationella kvinnodagen: SD-kvinnors reklamfilm föreslår inga lösningar

Publicerad: 2012-03-08

Grön ungdom: De borde själva fundera på vem som har blod på händerna

SD-kvinnors reklamfilm tar upp det hedersrelaterade våldet. Så långt gott – det är en viktig fråga – men vad har de egentligen för syfte med att publicera filmen? Varför lyser deras lösningar på problemet totalt med sin frånvaro? Och varför hånar de viktiga insatser för jämställdhet och för att minska mäns våld mot kvinnor? Jag kan inte dra någon annan slutsats än att SD-kvinnor utnyttjar en utsatt grupp för att plocka rasistiska poäng. Det ser ut som det brukar, med andra ord.

Det viktigaste är att vi brett arbetar mot mäns våld mot kvinnor. Uppfattningen att män är mer värda än kvinnor och att männen på olika sätt har rätt att kontrollera kvinnor förekommer desvärre över hela världen – så även i Sverige, oavsett kulturell bakgrund.
Självklart skiftar förtrycket i olika delar av världen – kvinnoförtrycket är tack och lov lindrigare i Sverige än i Afghanistan – men i grunden är det samma strukturer som ligger bakom. För att bekämpa detta behövs det en bred palett av åtgärder med allt från en jämställd föräldraförsäkring och mer resurser till kvinnojourer till
genuspedagogik i skolan för att motverka de våldsamma sidorna av mansrollen. Många av dessa åtgärder hånar SD-kvinnor i sin reklamfilm. Jag kan för allt i världen inte förstå varför, i synnerhet eftersom de själva inte presenterar en enda lösning.

Det viktigaste är som sagt att arbeta för jämställdhet och mot mäns våld mot kvinnor, men det finns även en annan sida av problemet. Hedersförtrycket bygger på att män, och ibland även kvinnor, anser sig ha rätt att använda hot och våld för att upprätthålla släktens så kallade heder. Detta är helt oacceptabelt. Alla människor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp, livsval och partner. Många ideella organisationer gör ett viktigt arbete för att motverka hederstänkandet, bland annat Elektra vid Fryshuset och föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime. Utöver det behöver myndigheterna som kommer i kontakt med de som utsätts för hedersförtryck – bland annat skolan, socialtjänsten och polisen – mer kunskap om problemet.

Ett annat problem är att vissa nyanlända svenska föräldrar känner en oro för det svenska samhället, och att deras söner och döttrar därför skulle behöva kontrolleras. Det behövs många åtgärder för att bättre knyta ihop vårt samhälle och minska segregationen. En viktig åtgärd är att minska rasismen som stänger ute och diskriminerar människor. Här kan Sverigedemokraterna göra en stor insats genom att lägga ner sin verksamhet.

Nyligen fick vi höra om det lesbiska paret Pari och Delsa som ska utvisas till Irak. De riskerar döden eftersom deras livsval inte accepteras. Självklart borde Sverige ge skydd till personer som Pari och Delsa. Med Sverigedemokraternas omänskliga migrationspolitik hade garanterat många fler människor än i dag utvisats till hedersförtryck. Reklamfilmen från SD-kvinnor uppmanar oss att tänka om och fundera på vem som har blod på sina händer. Jag tror det vore bra om SD-kvinnor tog till sig det budskapet.

Björn Lindgren
Språkrör Grön Ungdom

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s