Göran Greider, Johan Norberg, Anders Wijkman, Agneta Stark, Cecilia Hermansson och jag i panel på SR:s publicistiska forum i morgon bitti!

Jag måste bara få skvallra lite! Den här veckan är ju lite overklig på en massa sätt och imorgon bitti skall jag, Göran Greider, Johan Norberg, Anders Wijkman, Agneta Stark och Cecilia Hermansson sitta i en panel tillsammans på Sveriges Radios årliga publicistiska forum! Temat är också mitt i prick och frågorna tycker jag är så intressanta hela bunten att ni får dem här för att kunna fundera på själva eller diskutera över en fika. Eller vad sägs om det här?

SVERIGES RADIO 22/3 PUBLICISTISKT FORUM

Är det kris? Vad för slags kris? Ekonomisk, ekologisk, social eller moralisk? Är fortsatt tillväxt lösningen? Till vilket pris? Har media köpt den enda berättelsen? Vad finns för alternativ?

SKULDFRÅGAN (Cecilia Hermansson)

Grekland nära konkurs. Islands makthavare inför rätta. Men vem är egentligen felet? Är krisen en följd av bankernas risktagande, enskilda länders felaktiga levene eller av enskilda personers beslut?  Eller är krisen snarare ett symptom på ett större strukturproblem för hela västvärlden?

DEMOKRATIN  (Göran Greider)

Vi följer spänt hur marknaden reagerar på en ny ledare eller på ett politiskt beslut. Sätter vi demokratin åt sidan för att rädda ekonomin. Måste vi göra det?

YTTRANDEFRIHETEN (Agneta Stark)

Vad händer med yttrandefriheten när ekonomiska aktörer är så starka att de kan tysta sina kritiker. Titta ex på hur Dole köpte Fredrik Gerttens namn på Google så att när man gogglade på hans namn kom det upp en annons för Dole.  Och då är vi ändå i världens största demokrati. Vad händer när man börjar tala om reklam som företagens yttrandefrihet?

MEDIAS ROLL (Johan Norberg)

Hur är skildringen av den ekonomiska krisen och ekonomin i media? Lyfter vi blicken tillräckligt högt? Eller har det blivit en given sanning att en ökad ekonomisk tillväxt är bra? Att det är en bra nyhet när börsen gått upp och en dålig om Volvos vinst minskat?

MÄTBARA OCH ICKE MÄTBARA VÄRDEN (Anders Wijkman)

BP avser nu att betala 78 miljarder dollar i kompensation för skadan i Mexikanska golfen. Men utan att erkänna sin skuld. FN har försökt mäta värdet av våra naturtillgångar. Vi handlar med utsläppsrätter. Är detta en framkomlig väg eller riskerar denna omvandling av icke mätbara världen till något mätbart få oss att tro att vi spelar med värden som går att ersätta?

MORAL (öppen fråga)

Idag får tillväxt ofta tjäna som argument för satsningar av olika slag istället för moraliska eller ideologiska ståndpunkter. Man talar om att jämställdhet är bra för tillväxten. Att vi ska satsa på kultur för att öka tillväxten. Osv. Vågar vi inte längre ta moraliskt ansvar?

LÖSNINGAR (Rebecka Carlsson)

Är lösningen en fortsatt ekonomisk tillväxt? Vad finns för alternativ? Var står forskningen kopplat till alternativa välfärdsmodeller?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Göran Greider, Johan Norberg, Anders Wijkman, Agneta Stark, Cecilia Hermansson och jag i panel på SR:s publicistiska forum i morgon bitti!

  1. Anna Borgeryd skriver:

    Hej Rebecka. Verkligen viktigt och intressant! Så här tror jag att kriserna hänger ihop: http://annaborgeryd.tumblr.com/
    Jag kommer också att prata om detta på:
    http://globeforum.com/en/mainmenu/Forums/Stockholm-2012/Speakers/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s