Jag och Hanna Lidström: Erkänn att ni gör fel när ni beväpnar världens värsta diktaturer

Erkänn att ni gör fel när ni beväpnar världens värsta diktaturer

Publicerad: 2012-04-04 17:04

Rebecka Carlsson, språkrör Grön Ungdom och Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen: Våldet mot demokratiaktivisterna i den arabiska våren trappas upp. I Saudiarabien, Syrien, Bahrain och runtom i regionen. Försvarsminister Sten Tolgfors har avgått. Samtidigt fortsätter Sverige just nu att sätta vapen i händerna på världens värsta diktaturer. 

Istället för att erkänna problemet fortsätter regeringen febrilt försöka vrida fokus till helt andra saker med hjälp av rena lögner, lekar med ord och svar på frågor ingen ställt utom dem själva. Regeringen pratar bara om småfrågor som:

– Är det en svensk vapenfabrik eller en saudiarabisk byggd med svenska medel? – Tänkte Tolgfors avgå i somras? – Vad tycker Tolgfors fyraåring? Och självklart klassikern – Är regeringens agerande visst inom ramen för gällande avtal, lagar och regler?

Missta oss inte. Vi bryr oss om Tolgfors fyraåring men det är chockerande att regeringen under hela denna skandal inte en enda gång gjort så mycket som en ansats till att säga vad de tycker är rätt sak att göra i en fråga som handlar om något så djupt omänskligt som att beväpna världens värsta diktaturer.

Istället för att göra rätt lägger de allt krut på att få rätt. I det fortsätter Reinfeldt, Tolgfors, Bildt och Björling hellre att motarbeta världens demokratiutveckling än erkänna att de gör fel. Det finns ett stort problem i vår demokrati när det är viktigare att vara ståndaktig än att agera moraliskt försvarbart. Ibland gör man fel. Diktatorvapenskandalen finns för att regeringen begått så många att de nu ligger på hög. En sådan hög som inte borde behöva finnas är anmälan hos Konstitutionsutskottet av Fridolin. Den kommer leda till att många fler än Tolgfors kommer ställas till svars. En till är riksdagens krav på färre undantag till följd av arabiska våren som ligger ignorerat på regeringens bord sedan maj förra året. Värst är aktivisternas kroppar som mött kulor Made in Sweden i sin kamp för frihet, demokrati och rättvisa.

Statsminister Reinfeldt har också begått så allvarliga fel att det är ett under att de inte fått mycket värre mediala konsekvenser. ”Ni kommer aldrig få mig att darra på manschetten när det gäller det som ger jobb, det som ger exportinkomster till Sverige” sa Reinfeldt. Det är samma sak som att säga att han aldrig kommer att backa från att bryta mot Sveriges lagar där det står klart och tydligt att det är olagligt att exportera vapen till diktaturer för att tjäna pengar.

Detta är bara exempel på hur allvarligt det blir när det enda helt otänkbara är att erkänna att man gjort fel. Hellre står regeringen där som den ståndaktige tennsoldaten i H.C. Andersens saga; upp och ner med bajonetten nerkörd i rännstenen i väntan på räddning. ”Om tennsoldaten hade ropat ‘här är jag’ skulle de nog ha funnit honom, men han ansåg det icke passande att skrika högt eftersom han var i uniform.”

Första steget för att kunna göra rätt är ibland att erkänna att man gjort fel. Vi är unga medborgare, politiker och kanske framtidens försvarsministrar. Vi vill att Sverige omedelbart slutar beväpna världens värsta diktaturer. När vi blir ministrar skall vi våga erkänna när vi gjort fel. Vi vill att du, Fredrik Reinfeldt, åtminstone vågar göra detsamma. Våga darra på manschetten. Ta ditt ansvar för demokratiutveckling i världen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s