I intervju i Second Opinion

Idag publicerade Second Opinon en intervju med mig om Grön Ungdoms mediala strategier inför framtiden och hur vi ser att journalister har ett stort ansvar att våga fråga de största och viktigaste frågorna. Här är den:

Grön Ungdom: ”Vi fick fylla det mediala tomrummet i Egypten”

Rebecka Carlsson, språkrör för Grön Ungdom, anser att journalister har ett stort ansvar för att ställa relevanta frågor för samhällsdebatten och att vara väl insatta i de ämnen de rapporterar om.

Grön Ungdom skiljer sig från andra ungdomsförbund eftersom de har ett gemensamt partiprogram med sitt moderparti och kommunicerar tillsammans, säger Rebecka Carlsson. Hon tycker att de tas på allvar och att de får medialt utrymme när de väl försöker.

Rapporterade från Egyptiska revolutionen
Det enskilt största mediala genomslaget för Grön Ungdom sedan hon tillträdde var när hon och språkrörskollegan Björn Lindgren rapporterade på plats från revolutionen i Egypten i november. En av anledningarna till att det stora genomslaget tror Rebecka Carlsson var att de fanns på plats innan de flesta andra journalister och därmed fick fylla det tomrummet.

– Vi åkte ner veckan innan valen skulle inledas för att göra vad vi kunde för att sätta tryck på Sveriges regering och inte minst utrikesminister Carl Bildt. Vi gjorde också en dokumentärfilm om vad som händer i en människa som bestämmer sig för att göra revolution. Det mediala genomslaget blev massivt med ett 30-tal intervjuer i riksmedia inom loppet av några dagar.

På frågan hur de förhåller sig till traditionella medier förklarar Rebecka Carlsson att de använder olika mediala kanaler för olika målgrupper, frågor och syften men att sociala medier och vanliga samtal vinner allt större mark i deras kommunikationsstrategier. Under Grön Ungdoms riksårsmöte i februari fastställde de sina fyra hjärtefrågor. Dessa är klimat, migration, grön ekonomi och skola och kopplat till varje fråga finns en prioriterad målgrupp som skall nås på det sätt som passar bäst, berättar hon.

– Allt vårt framtida kommunikationsarbete ska syfta till att måla upp en tydlig, framtidsinriktad och lösningsfokuserad bild av vad vi i Grön Ungdom och Miljöpartiet vill på respektive område, snarare än att fastna i att kommentera andras politik. I detta är traditionella medier en viktig kanal men långt ifrån tillräcklig. Istället vill vi vara där de som efterfrågar vår politik är, de som vill ta till sig av det vi har att säga och dela med sig av hur de vill att vi utvecklas. I stor utsträckning går vi nu från att satsa på envägskommunikation till tvåvägskommunikation där samtalet, ett givande och tagande, spelar en allt viktigare roll, både i verkligheten och på nätet.

Journalister måste våga ställa de svåra frågorna
Rebecka Carlsson anser att den politiska debatten i stor utsträckning handlar om fel och alltför små frågor. En av anledningarna tror hon är att journalister saknar tillräckliga kunskaper inom viktiga områden.

– Ta FN:s klimatförhandlingar till exempel. De är bland det mest avgörande för världens framtid som sker och i år fanns två journalister på plats. När jag frågar journalister varför de inte täcker utvecklingen i klimatpolitiken bättre svarar de ofta att de tycker att frågan är teknisk och komplicerad. Resultatet blir att amatörer får åka ner och slita hårt för att få ut information av vad som händer och att klimatpolitiken blir lidande, vilket är mycket allvarligt.

Samma åsikt har hon om den mediala täckningen av finanskrisen. I omställningen till ett nytt ekonomiskt system har journalister ett viktig roll att våga ställa de viktigaste och största frågorna, säger hon.

– Journalister har en stor makt och därmed också ett stort ansvar.

Rebecka Bjurgard 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till I intervju i Second Opinion

  1. Habiba skriver:

    Bra skrivet Rebecka! Verkligen sant 🙂

  2. Habiba skriver:

    Eller snarare; bra sagt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s