Debattartikel om bostäder på SvD Brännpunkt

Miljöpartiets kongress är i full gång och med anledning av det och en av Grön Ungdoms kongressmotioner publicerar jag, Björn Lindgren, Gabriel Liljenström, Carl-Vincent Reimers och Lorenz Tovatt en debattartikel på SvD Brännpunkt om bostadspolitiken. Miljöpartiet har det senaste året tagit ett rejält krafttag inom bostadspolitiken och är efter det vad jag anser är det parti som har bäst bostadspolitik när det gäller att bygga nya bostäder till de som behöver dem som allra mest – unga och andra som inte har en lägenhet. På kongressen lyfter Grön Ungdom en motion med ytterligare reformer för att ännu fler bostäder skall byggas. 

MP måste göra mer för att skapa bostäder

Miljöpartiet de gröna har en tråkig historia av att lämna bostadspolitiken därhän. På senare tid har partiet dock börjat ta fram mer ambitiösa förslag för ökat bostadsbyggande. Detta har varit viktiga steg i rätt riktning, men vi som representerar några av de mest utsatta på bostadsmarknaden – unga och studenter – kräver mer än så. Det skriver Grön Ungdoms språkrör med flera. 

25 maj 2012 kl 15:31, uppdaterad: 25 maj 2012 kl 15:35

BRÄNNPUNKT | MP:S KONGRESS

Bristen på bostäder och den låga nyproduktionen är ett välkänt problem. Hälften av alla Sveriges kommuner uppger enligt Boverket att de har brist på bostäder. Värst är situationen i tillväxtregionerna och storstäderna, där unga och studenter drabbas hårt.

Under många år har bostadspolitiken varit en av Miljöpartiets kanske svagaste länkar. När man väl tagit fram politik på området har förslagen mest handlat om upprustningar och energieffektiviseringar. Förslag som är nog så viktiga, men som inte hjälper de som drabbas av den bostadsbrist vi ser i Sverige i dag.

På senare tid har partiet dock börjat se över sin bostadspolitik. I höstbudgeten föreslogs slopad fastighetsavgift för studentbostäder och till vårbudgeten togs ett åtgärdsprogram fram som enligt partiet ska leda till 30 000 nya yteffektiva lägenheter för unga och studenter fram till 2030. Dessa förslag och åtgärder är bra och efterlängtade, men vi som representerar gröna ungdomar och gröna studenter ser att det behövs mer än så. Därför har vi lagt flera förslag på ytterligare åtgärder som vi kommer att driva på Miljöpartiets kongress i helgen.

För det första bör MP ta bladet från munnen i fråga om riksintressena. Riksintressena har en självklar plats i den svenska lagstiftningen och finns till för att kommunerna ska ta hänsyn till viktiga nationella intressen. De har hjälpt till att skydda viktiga kultur- och naturområden och garanterat utvecklingen av nödvändig infrastruktur och energiförsörjning. Riksintressena infördes emellertid under en period då städerna inte behövde växa och bostadsbristen i princip inte existerade. Kommunerna har i dag ett ansvar att se till att det finns bostäder till alla invånare, men det är uppenbarligen ett problem för många kommuner. Därför måste nu bland annat reglerna kring riksintressena ses över. Det krävs en avvägning kring vad som verkligen är av nationellt intresse och bostäder borde vara ett av dem.

En anledning till att det byggs så få bostäder är att nybyggnadsprojekt kan inkräkta på just riksintressen. Ofta stoppas projekt för att de hotar riksintressen, i och i närheten av städer. De flesta lär kunna enas om att en god bostadsförsörjning är av nationellt intresse. Det måste gå att göra en rimlig avvägning kring hur viktigt ett bostadsprojekt är i förhållande till det riksintresse som det kanske inkräktar i. Att vi vill diskutera och se över riksintressena betyder inte att vi lättvindigt vill offra viktiga grön- och kulturområden.

För det andra: Trots att andrahandsmarknaden inte ensam kommer att lösa bostadsbristen är den i dag en realitet för många unga och studenter. Därför ser vi att man borde göra det bästa av situationen och ge incitament för privatpersoner att hyra ut sina bostadsrätter. Många har i dag övernattningslägenheter i storstäderna som står tomma. Detta kan bero på att bostadsrättsföreningen har lagt in veto mot att den enskilda bostadsrättsinnehavaren ska kunna hyra ut i andrahand.

Vi menar att Miljöpartiet borde gå på regeringens linje och begränsa bostadsrättsföreningarnas makt på den här punkten, så att fler oanvända lägenheter kan komma till nytta.

Det finns fler förslag som MP kan börja driva, och vara tydligare med att man redan driver i nuläget. Skatten på att hyra ut i andrahand bör slopas helt, främst för att den idag bara skapar administrativt krångel snarare än inbringar skattepengar. Tas skatten och krånglet bort helt tror vi att fler kommer att ta sig för att hyra ut i andrahand. Man kan också vara tydligare med att man vill se en översyn av hela skattesystemet kopplat till olika boendeformer. Där bör man lägga fokus på rättvis beskattning och en helt reviderad fastighetsavgift så att bostäder för unga, studenter och andra bostadslösa främjas.

Bostäder bygger inte sig själva, och bristen är akut – men det finns många effektiva åtgärder att ta till. Miljöpartiet bör nu visa politiskt mod och gå före de andra riksdagspartierna. Ytterligare ett steg i rätt riktning är att på helgens kongress rösta för dessa förslag från Grön Ungdom och Gröna Studenter. Vi gröna borde ha de bästa förslagen för hur bort bostadsbristen blir ett minne blott.

BJÖRN LINDGREN

språkrör Grön Ungdom

REBECKA CARLSSON

språkrör Grön Ungdom

GABRIEL LILJENSTRÖM

språkrör Gröna Studenter

CARL-VINCENT REIMERS

kongressombud för Grön Ungdom

LORENTZ TOVATT

Grön Ungdom

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s