Lite gift i barnmaten har väll ingen dött av?

Du har väll inte missat veckans stora snackis? Bisfenol A, ett hormonstörande ämne som tidigare i år förbjöds i barnmatsburkar, har hittats i stora mängder i vanliga konservburkar och finns därmed sannolikt i din kropp i detta nu. Vi får i oss kemikalier lite varstans – när vi andas, äter eller tar på saker – och dessa gifter blandas i kroppen likt en gigantisk cocktail.

Självklart är detta ingenting som påverkar oss positivt men den grupp som är mest utsatta är våra barn. Barn som är nyfikna på att upptäcka världen, som gärna smakar och petar på allt i deras närhet. Ett sundhetstecken som inte alltid får så sunda konsekvenser.

Men det går att minska denna flora av gifter som vi omger oss med, framför allt genom att vara medveten om vilka de värsta kemikaliebovarna är och med bra politik och lagstiftning.

Värt att veta är att kemikaliepolitiken avgörs på så gott som alla politiska nivåer. Från EU-nivå till kommunal nivå då det ofta är Miljöförvaltningen i kommunen som är ansvarig för att ta prover på de produkter som finns i kommunen och förbjuda dem som har högre halter än vad som är tillåtet. Här gör Miljöpartister över landet ett stort arbete i att göra vad de kan för att tillräckligt mycket pengar investeras för att kontroller skall kunna göras när andra och inte minst allianspartierna stympar budgeten för miljöarbetet.

Här är en film som Naturskyddsföreningen gjort om frågan:


Mer information om vad du kan göra hittar du på:

http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail

Och här är en artikel från SvD:

Skyhöga halter av Bisfenol efter SvD.se:s konservdiet

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s