Jag och Björn på GP Debatt – Regeringen presenterar inga gröna lösningar

Regeringens passivitet i frågan om hållbar utveckling är slående. Det duger inte att bara vara åskådare under FN-förhandlingarna i Rio de Janeiro om en grön ekonomi. Ta ansvar, var aktiv eller låt de partier som vill göra skillnad ta över, skriver Rebecka Carlsson och Björn Lindgren, språkrör Grön ungdom.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) och moderaternas miljö- och klimatpolitiskt ansvariga Lars Hjälmered presenterade hur Sverige skall bidra under FN-förhandlingarna Rio+20 om grön ekonomi (GP Debatt 19/6). Eller vänta nu, det var ju det de borde ha gjort – inte vad de faktiskt gjorde.

I stället för att göra sitt jobb och presentera lösningar – som ansvarig minister för hållbar utveckling – gav Gunilla Carlsson mest en dyster prognos för mötet. Det fanns inga konkreta förslag på hur Sverige ska bidra. Inga tecken på förståelse för att Sveriges agerande självklart påverkar hur mötet går. Ingen självkritik kring att Sveriges klimatutsläpp det senaste året ökade med 11 procent. I stället framstår den svenska regeringen lite som en fotbollsspelare som inför en avgörande match först konstaterar att sannolikheten för vinst är liten och sedan står på plan och passivt tittar på medan laget förlorar.

Mycket står på spel

Vad handlar då mötet om? Vad är det som står på spel? Det mesta, är nog det det enklaste svaret. Som vi kunnat läsa om gång på gång är mänskligheten på total kollisionskurs med planeten – samma planet som vi ju är helt beroende av för vår överlevnad och vårt välstånd.

Med en grön regering hade vi kunnat åka till Rio +20 och visat att Sverige tar ansvar och faktiskt gör något. Med en grön regering kan Sverige ställa om energisystemen till 100 procent förnybart till år 2030, satsa 100 miljarder mer än i dag på tågen under tio år, och påbörja moderniseringen av ekonomin – från dagens ensidiga konsumtionshets till en ekonomi utformad efter att vi faktiskt bara har en planet, och efter det som gör oss rika på riktigt som människor: livskvalitet, miljö, samhällelig sammanhållning.

Vårt budskapet till regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson är: Antingen får ni börja spela eller så får ni gå av plan och lämna över till någon annan.

Det är vår framtid som står på spel så passivitet är inget alternativ.

Rebecka Carlsson

Björn Lindgren

språkrör Grön Ungdom

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.983268-regeringen-presenterar-inga-grona-losningar

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s