Varför står inte Svenskt Näringsliv på barrikaderna med miljöaktivisterna på RIO+20?

Hoppas ni haft en bra midsommar allihop! Om ni inte förgyllde den med min och Björns debattartikel om näringslivets roll i FN-förhandlingarna kopplade till hållbar utveckling föreslår jag den varmt nu. Sprid den gärna vidare också!

Varför är inte Svenskt Näringsliv miljöaktivister på RIO+20?

Varför står inte Svenskt Näringsliv och andra näringslivsföreträdare på barrikaderna med miljöaktivisterna på RIO+20 – FN-toppmötet om grön ekonomi som pågår just nu? Visserligen är det svårt att se det framför sig. De brukar ju motsätta sig i princip all klimatpolitik. Men ett argument de så ofta använder är att svensk klimatpolitik inte kan vara bättre p.g.a. att konkurrenssituationen mellan svenska företag och andra företag då enligt dem skulle bli skev. Samma argument hör vi titt som tätt på EU-nivå. De säger att det enda som går att accepter är globala regleringar som blir lika för alla. Nu har de chansen att få globala regleringar på plats!

Så var håller de hus och vad gör de? Veckans Affärers nyhetsrubrik ”Näringslivet skippar RIO+20” är talande för den stora majoritet som tycks glömt argumenten de själva basunerat ut så många gånger tidigare. Andra väljer att direkt motarbeta. En tredje grupp trycker på för mer makt åt näringslivet utan att presentera hur det skulle hjälpa helheten. Susanna Zeko från Svenska International Chamber of Commerce, en av få näringslivsföreträdare i debatten, skriver att den svenska regeringen ”måste ta blicken från att författa urvattnade dokument” och istället lyssna mer på näringslivet (GP 20/06). Konkreta förslag, eller det faktum att näringslivslobbyn tillhör de grupper som bär allra störst ansvar för de urvattnade skrivningarna, säger hon ingenting om.

Att förespråka globala avtal under året men falla tillbaks i att motarbeta dem när det gäller är ett beteendemönster värt att fundera över också ur näringslivssynpunkt. För det första över hur det påverkar förtroendet för näringslivet bland oss politiker och allmänheten. För det andra hur de svenska företagen och ekonomin skall kunna vara stabil om jordens ekosystem kollapsar. För det tredje vilka vinnare svenska föregångsföretag skulle bli med bindande avtal på plats. Med bra politik som gör det lätt att göra rätt och dyrt att förstöra för mänskligheten får ju sådana företag stora konkurrensfördelar. Idag finns gott om gröna företag i Sverige och de har inget att hämta i den bakåtsträvarlinje näringslivsföreträdarna för idag. Med ny, grön, smart politik också på hemmaplan kan Sverige dessutom bli en världsledande grön näringslivs- och industrination som helhet. Med progressiva avtal på plats skulle det inte bara göra enskilda svenska företag utan hela det svenska näringslivet i till global vinnare.

Även om dessa faktum inte tycks ha nått den svenska näringslivslobbyn så finns det gott om framgångshistorier från övriga världen med företag som valt att driva på sina regeringar för ambitiösare klimatpolitik – för att det är det som är rätt och för att de själv redan kommit längre än sina konkurrenter och därmed tjänar på det. Sony Europe hängde på Google i att lobba för att EU ska höja målen för utsläppsminskningar till 30 % till år 2020. Microsoft, Intel och IBM hängde istället på Business Europe med näringslivets gamla linje och motarbetade förslaget. I Japan gick Fujitsu ut tydligt med att de ville att den japanska regeringens mål för utsläppsminskningar skulle höjas till 25 % till samma år. I Kalifornien hjälpte Google, Cisco och HP framgångsrikt till att förhindra oljelobbyns så kallade ”Proposition 23”.

Det finns med andra ord gott om skäl till att Svenskt Näringsliv och andra företrädare för näringslivet och industrin i Sverige borde stå längst fram i demonstrationstågen med miljöaktivisterna i Rio just nu. Vi kräver inga svar men vi tycker att ni ska ta er en rejäl funderare.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s