Nordkalk bryter upp vår framtid

Om du inte redan läst min, Björns, Eriks och Niclas debattartikel om Ojnareskogen tycker jag att du skall göra det nu. Här är den:

För att tillmötesgå gruvindustrin har Alliansen urholkat miljölagstiftningen till den grad att skydd för skyddsvärda arter och värdefull miljö inte längre återfinns. Här på Gotland syns konsekvenserna konkret i och med den miljöstrid som pågår om den skyddsvärda Ojnareskogen, som planerats bli Sveriges 13:e nationalpark, men nu riskerar att förstöras.

Efter regeringens missvisande löfte om att ett borttagande av den så kallade stoppregeln inte skulle innebära att förutsättningarna för att bevara den biologiska mångfalden minskar kan vi se en försvagning av miljöbalken. Härvan angående Ojnare kan, efter 15 överklaganden, ta sig ända upp till Högsta domstolen. Skälet till överklagandena är att Miljööverdomstolen inte hittat stöd i miljöbalken för att stoppa Nordkalks planerade kalktäkt, trots att risken är stor att grundvattnet på norra delen av ön försaltas och ingreppen i skyddsvärd natur är stora.

Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna med flera försöker stoppa Nordkalk från att bryta kalk i Ojnare. Fallet visar på hur extremt skyddsvärd skog med höga naturvärden helt lagligt kan skövlas för att komma åt naturresurser. Hade det varit på andra sidan jorden hade vi skakat på huvudet och fnyst åt hur miljö och biologisk mångfald får lida för kortsiktig vinst.

Från att ha skyddat miljöer även med enstaka rödlistade arter har miljöbalken ändrats så inte ens miljöer med hundratals rödlistade arter kan slippa undan den storskaliga råvaruindustrin. Självklart ska vi kunna bryta viktiga mineraler, men när de negativa effekterna är så stora som i detta fall blir en exploatering en enorm minuspost, inte bara för Gotland utan för hela samhället.

Till råga på allt ligger den planerade täkten mellan två Natura 2000-områden, men bedöms faktiskt ha högre naturvärden än båda dessa områden. Det visar hur förändringen av miljöbalken inte ens ger svensk miljö det skydd som krävs i EU:s art- och habitatdirektiv.

Miljöpartiet kräver ett återinförande av stoppregeln för att kunna skydda hotade arter och biologisk mångfald. Engagemanget för Ojnare är också ett engagemang för att värna en miljölagstiftning som kan stå upp för långsiktiga intressen före kortsiktiga vinster. För miljötvisten om Ojnare handlar om vilken framtid vi vill ha.

Så det är kanske inte så märkligt att det är just ungdomar som har engagerat sig mest i frågan om Ojnareskogens överlevnad. För det är vi ungdomar som kommer att få erfara de värsta konsekvenserna av en urholkad miljölagstiftning. Det är vi och våra barn som kommer att sakna de riktiga skogarna, dricka det salta vattnet och ångra de gångna misstagen.

Grön Ungdom ställer sig bakom kravet på ett återinförande av stoppregeln, för skydd av vår biologiska mångfald, hotade arter och vår framtid.

Björn Lindgren, språkrör Grön Ungdom

Rebecka Carlsson, språkrör Grön Ungdom

Erik Lindman-Mata, Grön Ungdom

Niclas Persson, Grön Ungdom

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s