Politik för nya studentbostäder

Idag skriver jag i Helsingborgs Dagblad om hur vi gröna vill bygga 30 000 nya bostäder, på 30 kvadratmeter för 3 000 kronor per månad för personer under 30 år, fram till 2018. I ett läge där alltför många politiker tycks ha accepterat bostadsbristen vill vi visa att det finns ett alternativ.

Politik för nya studentbostäder

Det finns alternativ till bostadsbristen, skriver Rebecka Carlsson, språkrör för Grön ungdom.

DEBATT. I dagarna är det terminsstart för Helsingborgs studenter. Men för många ligger inte fokus på varken insparken eller själva studierna – utan på att hitta någonstans att sova. Bristen på bostäder för studenter är ett omtalat problem i våra stora universitetsstäder, men problemet finns i hela landet. Elva av sjutton högskoleorter uppgav så sent som i våras att de har brist på bostäder för studenter – däribland Helsingborg.

Små, billiga bostäder för unga är den mest akuta bristvaran. Samtidigt pekar samtliga framtidsanalyser på ett ökande behov av högutbildad arbetskraft och där små och medelstora orter behöver locka unga människor för att försörja en åldrande befolkning. Att som bostadsministern hittills gjort skylla på tidigare regeringar, frånsäga sig statens ansvar och göra regeljusteringar på andrahandsmarknaden håller inte.

Miljöpartiet har inte heller varit tillräckligt tydliga i bostadsfrågan. Vi vill vara tydliga med statens ansvar – vi behöver bygga nya bostäder och vi har presenterat ett flertal förslag för att öka bostadsbyggandet.

Vi vill bygga 30 000 nya bostäder, på 30 kvadratmeter för 3 000 kronor per månad för personer under 30 år, fram till 2018. Vi har presenterat en rad förslag för att detta ska bli verklighet. Vi vill skapa ett kunskapscentrum, Bo bra på yngre dar, som ska samordna samarbeten mellan högskolor/universitet, fastighetsbolag och kommuner för att uppnå målen. Vi behöver utveckla bostadsbyggandet för att bygga yteffektiva, billiga och energieffektiva bostäder. Goda exempel finns redan. I Råcksta i norra Stockholm bygger man nya lägenheter där hyran för 30 kvadratmeter preliminärt beräknas till 3250 kr/månad – helt utan subventioner.

De höga byggkostnaderna är ett problem. Vi vill att man i kommunerna delar upp detaljplaner i mindre delar för att ge mindre företag chansen att vara med och konkurrera. På sätt pressas kostnaderna. Vi vill också att kommuner ska upplåta mark med tomträtt, alltså hyra ut mark, för att den ekonomiska kalkylen för hyresrätter ska gå ihop. I dag är fastighetsavgiften lika hög för ett korridorrum som för en femrummare. Det är orimligt och något vi vill ändra på för att små bostäder inte ska missgynnas.

Vi gröna vill även frigöra kapital som kan användas till långsiktiga satsningar på bostadsbyggande. Vi vill att de fyra första AP-fonderna ska tillåtas investera i fastigheter. Vi vill även ändra direktiven till statliga Akademiska hus samt våra högskolor för att stimulera bostadsbyggande.

Att en nationell bostadspolitik är möjlig och kan förändra människors bostadssituation vet vi. Vi vill inte bygga ett nytt miljonprogram, utan vi gröna vill istället vara stigfinnare i en ny bostadspolitik. Varje student som tvingas tacka nej till utbildning på grund av att de inte kan hitta en bostad är en förlust för såväl Sverige som för högskoleorten som behöver nya, unga invånare. I ett läge där en del politiker tycks ha accepterat bostadsbristen vill vi visa att det finns ett alternativ.

Rebecka Carlsson

Språkrör för Grön Ungdom

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s