Lena Ek bryter ner miljöskyddet – Nordkalk bryter upp framtiden

Regeringens lagändringar öppnar för Nordkalks skövling

Newsmill, Publicerad: 2012-09-07 23:09, Uppdaterad: 2012-09-07 23:09

Språkrör Grön Ungdom: Samtidigt som regeringen uppmanat fattiga länder att rädda utrotningshotade arter har den på hemmaplan drivit igenom de lagändringar som öppnat för kalkbrytningen på norra Gotland.

Jag är i Ojnareskogen på norra Gotland. Demonstrationerna här har varit så stora att Nordkalks skövling fortfarande står stilla. Slaget om Ojnareskogen håller på att bli politisk historia. Det som började som små protester har växt till en nationell rörelse – långt utöver den vanliga miljörörelsen – med demonstrationer över hela landet, hundratals utanför stadshuset och tusentals på nätet. Tillsammans kräver vi att planerna på att förvandla Sveriges tilltänkta 13:e nationalpark till ett 300 fotbollsplaner stort kalkbrott går i graven för alltid.

Förutom att grundvattnet riskerar att förstöras för hundratals år framöver vill Nordkalk anlägga kalkbrottet i områden med extremt stora naturvärden och arter så unika att de bara finns i Ojnareskogen. Området angränsar dessutom till två så kallade Natura 2000-områden. Det innebär att områdena är så viktiga att EU-kommissionen kräver av svenska regeringen att de skyddas. Verkställs kalkbrottet är risken stor att även de kommer att förstöras.

Det är lätt att undra vem sjutton som orkar engagera sig i om regeringen skyddar några arter hit eller dit – om den är så mycket att demonstrera för den där gaffelfibblan. Men faktum är att den biologiska mångfalden är långt mer utsatt och långt viktigare för oss människor än vad som hunnit bli allmänt känt. Att fortsätta skövla skogen och bryta upp marken är därför som att bryta upp vår egen framtid.

Johan Rockström och hans forskarteam på Stockholm Environment Institute har fått stort internationellt erkännande för sina så kallade Planetary Boundaries. Där visar de nio miljömässiga ramar – från klimatpåverkan till kemikalieutsäpp – som vi som mänskligheten måste hålla oss inom. De visar också hur vi ligger till idag. Bilden är alarmerande och värst av allt är tillståndet för den biologiska mångfalden. Utan ett ekosystem i balans finns inget levande hav, ingen frisk luft, ingen frisk miljö och inga livsförutsättningar för oss människor. Det är därför det är genom att rädda arterna som vi räddar oss själva.

Förra miljöministern Andreas Carlgren (C) och även nuvarande miljöministern Lena Ek (C) har också försökt skapa stora rubriker av sitt deltagande vid internationella konferenser om just biologisk mångfald. Men samtidigt som de signerat urvattnade protokoll och uppmanat betydligt fattigare länder att rädda tigrarna, gorillorna och amazonas har de på hemmaplan gjort något helt annat. Här har de stått bakom lagändringar som skrivits av kortsiktiga industriintressen och som ledde till att Miljööverdomstolen chockade alla med att tillåta kalkbrottet trots att en överväldigande majoritet av experter såväl som miljödomstolen sagt nej. Vad hände med ”Centerpartiet – Alliansens gröna röst” och ”Moderaterna – det nya miljöpartiet”?

Regeringen måste omedelbart sluta montera ner naturskyddet och istället återupprätta och förstärka det. När det gäller det aktuella fallet måste de också föreslå till EU-kommissionen att Ojnareskogen utses till Natura 2000-område.

Situationen är mycket allvarlig men än finns det hopp. Än står avverkningsmaskinerna stilla och demonstranterna starka i Ojnareskogen. Jag är glad att kunna ansluta mig till dem som är på plats. Här skall jag stanna så länge det behövs och jag uppmanar många fler att ansluta sig – för låter vi Nordkalk bryta upp vår natur är det som att vi låter dem bryta upp vår framtid – och det får aldrig någonsin hända.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s