Vid Nordkalks provbrott

Jag är i Ojnareskogen på norra Gotland. I helgen misslyckades polisfärstärkningen på 70 poliser på fastlandet även dem att stoppa demonstrationerna. Demonstranterna var helt enkelt för många antal hundra – från pensionärsgruppen i Slite till Greenpeace, Fältbiologer, lokala bönder och andra civila.

Tillsammans med Isabel som är ordförande för MP här på Gotland och Erik som är aktiv i Grön Ungdom på ön åker vi upp till Nordkalks provbrott. Brotten är stora men yttepyttiga i jämförelse med det kalkbrott de vill anlägga här – 25 meter djupt och 170 hektar stort. Det är en yta som motsvarar 300 fotbollsplaner eller hela Visbys innerstad upphöjt till två.

Hur Ojnareskogen skulle se ut med en sådant gigantiskt brott är svårt att föreställa sig när vi åker på den lilla grusvägen. Men att det vore helt förödande för grundvattnet, miljön och djurlivet är inte det minsta svårt att förstå.

Vid de första brotten ser vi det så kallade transportbandet. Här skall kalken kunna fraktas bort genom skogen. Uppskattningsvis hann 20-30 hektar avverkas och transportbandet tillhör den mark demonstranterna inte lyckades rädda. Att miljööverdomstolen tillät skövlingen att påbörjas trots att rättsprocessen inte är avslutad har ingen hittills kunnat ge svar på. Det är inte så att de utrotningshotade arter som finns här kan tas tillbaka när de väl dött ut bara för att Högsta Domstolen skulle komma fram till att de måste skyddas.Här är det första av de två provbrotten. Nordkalk hävdade att inget av dem skulle vattenfyllas…

Erik har engagerat sig för Ojnareskogen länge och åkt upp och ner mellan Visby och Ojnare hela sommaren. Ingen vill ha den skövlade skogen. Därför talas det om att den skall brännas upp för att Nordkalk skall kunna göra sig av med den.Ännu mer skövlad skog.Isabel och Erik vid det första provbrottet.

Isabel som är ordförande för MP på Gotland och just nu också arbetar för fullt med förberedelserna för Gotlands första regnbågsfestival. Kanske kan Lena Ek åka dit och komma ut som miljöminister?Det andra provbrottet som är ännu större. Mig och Isabel syns i ena hörnet. Här skulle heller inget vatten tränga upp enligt Nordkalk. Till på köpet är vattnet i det här brottet salt vilket är ett än större problem. Om grundvattnet inte bara sinar utan också blir salt kommer det att slå än hårdare mot öns invånare och inte minst bönder. En del har argumenterat att det väll inte behövs grundvatten. Att det skulle gå bra att rena havsvatten. För det första är det mycket energikrävande att rena havsvatten. Men Sveriges högsta andel bönder per capita är det samtidigt långt mer än dricksvatten som behövs i regionen. Snarare skulle det behövas ett helt sprinklersystem med avsaltat havsvatten för alla bönder. Vem som skulle vilja betala för det är föga förvånande högst oklart.

Direkt bakom den här vallen finns en känslig myr med rödlistade och endemiska arter (arter som bara finns här).Här är den. Miljödomstolen vägrade bistå miljööverdomstolen att ställa upp de villkor under vilka Nordkalk skall få bryta kalken. Anledningen – att marken är så känslig att de inte kan ställa upp några sådana villkor inom vilka kalkbrytning skulle kunna förenas med ett fortsatt acceptabelt skydd för vatten, arter och natur.Situationen är mycket allvarlig och mycket står på spel. Men än står avverkningsmaskinerna stilla och demonstranterna starka i Ojnareskogen.Och fortsätter de växa som de gör nu – med protester över hela landet och tusentals nätaktivister skall Ojnareskogen allt gå att rädda.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vid Nordkalks provbrott

 1. Robin Holmqvist skriver:

  Varifrån kommer uppgiften att ingen vill ha virket och att det talas om att bränna det?

  • rebeckacarlsson skriver:

   Hej Robin! Fick den uppgiften från flera muntliga källor men har den inte skriftligt. Kontakta t.ex. Ojnareskogsgruppen på facebook så kan de säkert hjälpa dig att få tag i dokumenten. Vänliga hälsningar! / Rebecka

 2. Lars-Erik Ohlsson skriver:

  Hej Rebecka

  Du säger här, att det är saltvatten i provbrottet….finns det taget vatten analys på det eller är det ett antagande eller hur vet du att det är saltvatten ”relikt el inte” är det ett alvarligt påstående…har du belägg för det..!!

  MVH//Bammis

  • rebeckacarlsson skriver:

   Hej! Jag fick informationen vid en muntlig dragning i Ojnarelägret. Skriv till Ojnaregruppen på facebook så kan de säkert hjälpa dig att få tag i skriftliga källor. Vänliga hälsningar! / Rebecka

 3. Ping: Ojnareskogen | Erik Lindman-Mata

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s