Grön Ungdom och Gröna Studenter vill att Miljöpartiet röstar nej till läxhjälps-RUT

Idag skriver Grön Ungdom och Gröna Studenter i Expressen hur vi vill att Miljöpartiet skall sätta ner foten ang. läxhjälps-RUT – Rösta nej till regeringens förslag. Jag och Gabriel Liljenström står som undertecknare för att alla fyra språkrörs namn inte fick plats i papperstidningen. Alla fyra språkrör och våra förbund står dock bakom innehållet. Läs hela artikeln här:

http://www.expressen.se/debatt/carlsson-baklaxa-for-mps-skolpolitik/

Carlsson: ”Bakläxa för MP:s skolpolitik”

När Miljöpartiets utbildnings­politiska talesperson Jabar Amin i går fick frågan från Ekot hur MP ställer sig till regeringens förslag om RUT-avdrag för läxhjälp blev svaret försiktigt positivt. Vi i Grön Ungdom och Gröna Studenter blev förvånade över uttalandet och hoppas att MP landar i ett nej.

Skolan ska kompensera för elevernas olika utbildningsbakgrund. Tyvärr har vi i dag ett växande problem med bristande likvärdighet i skolan – alltså att elevers bakgrund i allt större utsträckning avgör vilken utbildning de kommer att få. Det är både moraliskt fel och en förlust för hela samhället. Vi går miste om många studietalanger bara för att de har oturen att växa upp med mindre gynnsamma förutsättningar. Ett stöd till RUT-avdrag för läxhjälp skulle förvärra problemet.

Det kan säkert finnas ett behov av läxläsningshjälp. Men varför inte geskolorna resurser att själva erbjuda det, eller stödja ideella organisationer? Om RUT-avdrag ska vara åtgärden mot skolans brister kommer det bara att vara de familjer som har råd att köpa läxhjälp som gynnas, och inte de familjer där behoven ofta är som störst.

När regeringen lade fram sitt förslag möttes det snabbt av kritik från bland annat Skolverket och de två stora lärarfacken. MP borde lyssna på det, och i stället för privata lösningar inrikta sig på bättre utbildning för alla.

Av: Rebecka Carlsson, språkrör för Grön Ungdom

Gabriel Liljenström, språkrör för Gröna Studenter

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s