Vad är på agendan valåret 2022?

Har just tackat ja till höstens hittills mest värda debattinbjudan:

Rubriken är ”På agendan 2022” – om respektive ungdomsförbunds visioner, förhoppningar och prognoser för valåret 2022.

Så sent som igår hade jag en väldigt inspirerande diskussion om just det här – eller närmare bestämt att vi kanske redan nu borde gå ihop ett större gäng och börja diskutera regeringsarbete på 30-talet – och då inte främst inom partiet utan brett med personer som har en liknande vision men ännu bredare synsätt sammantaget.

Bakgrunden var att personen jag såg över ett glas vatten inte fattar hur ihophafsat regeringssammansättningarna varit åtminstone de senaste åren med alltifrån en idrottsminister som länge inte ens visste att hon var idrottsminister till en kulturminister som tycker att ”kultur” har en lite tråkig klang och vill kalla det underhållning och så en jämställdhetsminister som inte vill kalla sig feminist och en ungdomsminister som inte vill att unga skall få makt. Och så vidare.

På ett sätt är det inte det minsta konstigt att ministrarna är så dåligt förberedda. Arbetsbelastningen och tempot är väldigt högt och dagspolitiken och att vinna nästa val kräver mycket av arbetet. Samtidigt kommer så mycket av detta arbete vara förgäves om man inte är tillräckligt förberedd, genomtänkt och kompetent när man tillträder eftersom man då inte kommer kunna göra det bästa av situationen.

Miljöpartiet skriver nu nytt partiprogram. En viktig del av det arbetet är att samtala med 250 000 personer utanför partiet och en viktig ledfråga är då ”Vilket Sverige vill du ha 2025?”. När det nalkas val hamnar allt fokus dock återigen på det kortsiktiga och alltför ofta också på det rent kortsiktigt egoistiska. Hur många extra hundralappar i just din plånbok? Jag skulle vilja se slutdebatter med långsiktiga visioner för Sverige och tillträdande ministrar som är redo att förverkliga dem. Just så enkelt och samtidigt så utmanande.

Debatten är i alla fall onsdagen den 14 november på Katedralskolan i Uppsala och det är Elevkåren Katedral som arrangerar.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s