Videolänk till De misslyckade konsumenternas afton på Dramaten och mitt anförande om lycka i text

Igår kväll var det De misslyckade konsumenternas afton på självaste Dramaten!

Jag och drömskaran debattörer bestående av Gudrun Schyman, Göran Greider, Fredrik Segerfeldt, Agneta Stark, Anna Borgeryd, Andreas Cervenka, Roland Poirier Martinsson, Carl Hall, Helle Klein, Karl Fredrik Mattsson, Lars-Göran Nilsson, Jesper Weithz, Lydiah Wålsten och Helena Granström medverkade i en föreställning regisserad av Stina Oscarson.

Den sänds i SVT under torsdagen, men redan nu kan du se hela föreställningen på Dramatens Bambuser.

Och vill du se min medverkan som en teaser kan du spola fram till 58.20. Tipsar dock om att börja se vid kanske minut 52 för att få se de två anförandena innan mitt och absolut fortsätta tills ni hört Schyman.

Mitt anförande i text:

– Lyckans hemlighet är, till skillnad från vad vi får lära oss, att om vi vill bli lyckliga är det viktiga – inte att vi får allt vi vill ha, utan vad vi gör med det vi får. Om vi kan vara glada, tacksamma och nöjda med det.

Så ni kan förstå att det är avgörande vad och vem vi jämför oss själva och våra liv med och om vi tillåts vara nöjda.

Idag skriker tusen och åter tusen reklamskyltar på stan, alla pop-up-fönster på nätet och alla reklaminslag på TV, alldeles för många blickar på stan när vi inte gjort oss i ordning och alla retuscherade magasin – att vi skall jämföra med det ouppnåbara – att bara om vi blir som vi inte redan är kan vi bli lyckade – och lyckliga. Det är idioti men det är inte konstigt. Vår ekonomi är helt beroende av det – av att vi köper prylar vi inte behöver för pengar vi inte har för att imponera på folk vi inte bryr oss om. Ingen shoppinggalleria skulle gå runt om den var fylld med svennar nöjda som glada buddistmunkar.

Jag antar att det var det någon smart person hade i åtanke när hen konstruerade dagens ideal som jag och så många unga fått växa upp i – size zero – det är ett ideal som går ut på att man skall vara så liten så att man nästan inte finns – samtidigt skall man ta plats, men vara alla till lags, ha slät hy, ett vitt leende, vara pigg och glad mest hela tiden, omtänksam och högpresterande. Det är inte så himla lätt. Men konsumera det gör vi.

Men vem tjänar på det egentligen?

Ingen tjänar på en ekonomi som är beroende av att vi skäms för hur vi är.

Faktum är att trots att ekonomin gått upp och naturen havererar till följd av det så är vi i västvärlden generellt inte mer lyckliga idag än vi var på 70-talet – en del forskare menar 50-talet. Så sjukt egentligen.

Tänk! Om när vi går ut ikväll – så står det på alla reklamskyltarna: Du är bra som du är! Du är värd att älskas! Du är värld att vara lycklig! Överallt!

Och så skulle jag vilja att det står bra tips på hur vi kan få bra relationer – med oss själva, varandra och resten av världen – för vill vi bli lyckliga är relationerna det viktigaste av allt.

1. Relationen till oss själva. Att vi själva tycker att vi är värda att vara lyckliga och värda att älskas.

2. Vår relation till andra – att vi i tanke och handling visar att de också är värda det.

–       Lika skadligt som det är att gå runt och bära på hat och missunnsamhet mot andra lika välgörande är det att gå runt och önska andra det bästa.

–       Visste ni att vi människor blir mycket lyckligare av att ge än av att ta – stick i stäv med hur vi lär oss att konkurrera.

3. Och åt andra hållet. Finns det något mer välgörande än att känna sig älskad tillbaka?

4. Och att i handling bry sig om resten – naturen, djuren, kommande generationer och världen vi lever i.

Vi vet allt det här.

Det är bara så mycket annat vi måste hinna med först i dagens ekonomi.

Det är därför jag anser att lycka, det är långt ifrån bara är upp till var och en – utan någonting vi ger till varandra – genom att tillsammans utforma samhället och ekonomin så att kärleksfulla relationer går först.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s